Монитори заслужаващи внимание през 2020 година – основните характеристики

Оказва се, че предвид големия избор, който в момента се предлага на пазара, изборът на най-подходящ монитор не е толкова проста задача. Затова ще ви помогнем да се ориентирате с няколко съвета, като насочим вниманието ви към най-важните неща, които да следите при избора си.

Да започнем с матриците. В момента са актуални следните видове – TN, VA и IPS, на чиято основа са изградени модерните дисплеи на лаптопите, смартфоните и таблетите.

И така, ако се питате кой монитор да изберете, нека първо да разгледаме основните им характеристики.

Ъгъл на видимост


Според експертите, TN предоставя лоши зрителни ъгли, със значителни цветови и контрастни отклонения – както в хоризонтална, така и във вертикална посока. Що се отнася до IPS, те имат почти перфектни ъгли на видимост, поради което повечето професионални монитори принадлежат именно към този клас. Но не всичко е толкова просто, когато говорим за VA. При тях е важно да се избере правилния модел, тъй като съществуват такива, които не отстъпват на IPS по някои характеристики, но има и такива, които са съвсем малко по-добри от TN.

Яркост и контраст


Добрата новина е, че почти няма разлики между матриците по яркост. Освен ако, разбира се, производителят не е решил да спести от тази функция.

Качество на цветовете


Тук всичко е сравнително по-просто и лесно – повечето TN монитори са 6-битови, което означава, че не може да очаквате кой знае какво качество от тях. VA започват от 8 бита, като някои дори достигат до заветните 10. Що се отнася до IPS, те радват с отлична производителност и показват най-добрата картина.

Цветовата схема


По този показател почти няма разлики между VA и IPS. И двете технологии осигуряват покритие до 125% sRGB и могат да показват висока производителност в DCI-P3. Става въпрос за скъпи висококачествени монитори, защото IPS има няколко предимства, благодарение на които професионалистите могат да получат 100% покритие на DCI-P3 и Adobe RGB. Що се отнася до TN, то те са на опашката, като трудно достигат 100% sRGB.

Време за отговор


Трябва да признаем, че наскоро производителите се научиха да правят VA и IPS дисплеи с много ниско време на реакция, което ви позволява да се чувствате комфортно по всяко време – докато се забавлявате с игри или пък гледате любимите си филми. Е, поне в това отношение никак няма да ви бъде трудно с избора!

Facebook Коментари

Оставете коментар