Как да изберем подова настилка за различните стаи в апартамента ?

Да изберем подходящата настилка за стаите в дома не винаги се оказва толкова лесно и елементарно решение, защото всяка една от тях си има свои собствени характеристики, с които е добре да се съобразим. Нека видим какви са съветите на експертите.

Подова настилка за хола

В хола или гостната обикновено се препоръчва използването на паркет или ламинат. Такова покриете и сравнително трайно и освен това дървесината е в състояние да придаде много топлина и уют на всяко помещение. Подобно подово покритие обаче трябва да е в хармония с интериора, за да изглежда стаята вълнуващо красива и приятна за обитаване.

Подовата настилка в кухнята

Кухнята, поради своята специфична функция – място за приготвяне на храна, е добре да бъде решена с плочки. Те са издръжливи и освен това се почистват лесно, като могат да бъдат третирани с различни препарати, без опасност да се повредят. За разлика от тях, линолеумът е много по-бърз за инсталация, но далеч не толкова издръжлив. Може да изберете и подово покритие от ламинат – особено, в случаите, когато кухнята е издържана в стилове като Винтидж и Рустик, ламинатът ще е страхотен избор.

Подовата настилка в банята

В банята винаги е влажно, затова най-доброто решение е да покриете пода с керамични плочки. Те не се повреждат от влагата, а и лесно ще ги почиствате. Недостатъкът на плочките е, че подът е винаги студен, но няма как, ще трябва да се примирете с това, за сметка на другите удобства. Внимавайте с избора на плочки, изберете такива, които имат защита срещу хлъзгане, защото в противен случай рискувате да пострадате при инциденти. Ако се налага, може да обезвредите опасните зони със специалните противохлъзгащи килимчета за баня.

Подовата настилка в коридора

Подът в коридора е изложен на най-голямо натоварване, а освен това там често пъти попада прах и мръсотия от улицата. Ето защо е добре да помислите за устойчиви материали, които издържат на висока влажност и големи температурни разлики. Можете да избирате между керамични плочки, ламинат, линолеум или мека настилка от типа на килим или мокет. Всички тези варианти са удачни, но трябва да отбележим, че ламинатът и линолеумът са податливи на влага и механични повреди. Може също така да комбинирате и различни материали, ако интериорът е подходящ. Например, да използвате два подходящи за подова настилка материали, зонирайки ефектно помещението.

Facebook Коментари

Оставете коментар