7 грешки при високо кръвно

Първа грешка.

Пациентите се опитват да намалят налягането много бързо, за кратко време.

Много по-безопасно е да правите това на 2-3 етапа за няколко месеца, като постепенно привиквате организма към ново кръвно налягане. Ако рязко понижите налягането, може да се появи исхемия на сърцето, мозъка и други органи.

Втората грешка.

Усещайки подобрение, пациентите с хипертония веднага спират да приемат лекарствата.

Това не може да се направи. Хипертонията е хронично заболяване. Възникнал веднъж, той няма да отиде никъде, следователно лекарствената терапия, избрана от лекаря за хипертония, трябва да бъде през целия живот.

Всяко нелекарство срещу получената хипертония, за съжаление, не е достатъчно ефективно. Графикът на повечето съвременни лекарства обикновено е 2 пъти на ден, но други схеми са възможни.

Третата грешка.

Пациентът независимо намалява дозата на лекарствата.

Само лекар може да вземе такова решение. Особено рисковано е, без разрешението на лекаря, да се намалят дозите на бета-блокери. Това заплашва сърдечна катастрофа, като сърдечен удар. Пациентът не може да вземе предвид фактори, които повишават кръвното налягане и не знае как да регулира дозите на лекарството в съответствие с опасните моменти.

Опасните обстоятелства могат да бъдат много различни – промяна на времето, преживявания, физическа активност, интензивен секс и други. Можете да ги идентифицирате само по време на много подробен разговор с лекаря.

Четвъртата грешка.

Понякога човек твърдо вярва в народните средства, отхвърляйки лекарствата от аптеката.

Но сокът от цвекло, арония, запарки от различни билки може да помогне само в първия етап на заболяването. При хронична хипертония домашните методи са безполезни.

Петата грешка.

Хипертоник се спасява от всеки стрес.

Всъщност е важно да се движите повече. Разбира се, не бива веднага да тичате до фитнеса и да се люлеете на симулатори. Но ежедневната половинчасова разходка в парка (с куче или ски стълбове), уроците по плуване се превръщат в отлична превенция за сериозни проблеми с съдовете за човек с високо кръвно налягане.

Освен това физическата активност ще помогне да отслабнете, ако има такава. Това не само ще смекчи хода на хипертонията, но и ще намали вероятността от диабет, подагра, артроза, остеохондроза и други заболявания, които често съпътстват хипертонията. След като свалите теглото (и това трябва да се прави бавно, не повече от 2 кг на месец), опитайте се да не го наддавате отново. Многократното наддаване на тегло е много опасно за хипертонията.

Шеста грешка.

Хипертоник смята, че тъй като приема лекарства, не е необходимо да се спазва диета.

Но лекарствата не отменят най-често срещаните препоръки за високо кръвно налягане – за ограничаване на мазни, пушени, кисели и солени. Последният съвет е особено важен. Излишната сол в организма веднага повишава налягането. Приемът на сол трябва да се намали до половин чаена лъжичка на ден (приблизително 2,5 g). Но имайте предвид, че това не е само солта, която сте сложили от солената шейкър в чиния. Пребройте цялата сол и тя е скрита във всеки завършен продукт – в хляб, сирене, наденица, консерви. Дори в зеленината има много сол. Например, шампионът в NaCl е целина.

Седма грешка.

Пациентите не се предпазват от стрес на работното място и у дома.

Но постоянното нервно напрежение води до нарушения в дейността на механизмите, които регулират работата на сърцето и кръвоносните съдове. Има и други неприятности – стресът кара надбъбречните жлези да изхвърлят голямо количество адреналин, което прави сърдечната честота честа, което е опасно за миокарда (сърдечния мускул). Ето защо е много важно пациентите с хипертония да останат спокойни във всяка ситуация. Необходимо е да овладеете умението да се отпуснете и да се свържете с моментните неприятности, сякаш са се случили преди седмица. Ако пациентът не може да успокои нервното напрежение, лекарят ще предпише лекарства, които намаляват емоционалното свръхвъзбуждане.

Facebook Коментари

Оставете коментар