Проф. Минеков: Очаква ни тежък мрак!

Бухалка е мека дума за прокуратурата, могат да бъдат по-зловещи

Граждански активният скулптор разкри, че няма намерение да се бори за място в следващото Народно събрание

Идеята е 70% да бъдат граждани, не партийни лица, което e добре. Оттук нататък как ще става, честно казано аз съм последният човек, който трябва да бъде питан, тъй като не разбирам от тези изборни системи и не са ми ясни. Но въпреки този подпис, все пак ние не сме партия, нито хората, които ни подкрепят, нито самата Манолова, така че нещата са малко странни“.

Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ скулпторът проф. Велислав Минеков, част от т.нар. “Отровно трио“, съставляващо се още от адв. Николай Хаджигенов и пиара Арман Бабикян. В началото на участието си в нашата медия, проф. Минеков коментира какви хора ще бъдат в листите на обединението между “Отровното трио“ и “Изправи се.БГ“ на Мая Манолова за предстоящите парламентарни избори.

Конкретно да ви кажа моята лична идея оттук нататък. Подкрепям единствено и само коалиция за честни избори. Тази коалиция, която вече се случи. Надявам се да работят съвместно. След попадането на тези партии и граждански обединения в парламента, следващото, което ще правя, е да настоявам те да бъдат ясна и единна опозиция. Съжалявам, че използвам думата коалиция, която звучи ужасяващо за истинските партийци и техните партийни членове, но за мен това е коалиция. Нека да си го представят образно, може да звучи зловещо, на мен ми звучи приятно. Това е коалиция и аз държа на това нещо. Аз няма да застана зад някого, бил той партиен председател, известна личност, председател на някакъв граждански комитет, аз заставам зад тези групи, за които ви споменах’‘, допълни проф. Минеков.

Другото, което от няколко дни се тръби, е как яхваме протеста. Аз нямам намерение да вляза в тази борба за места за парламент. Не желая да участвам в бъдещия парламент по мои лични съображения. Ще помагам с всичко, на което съм способен, където бъда помолен ще го направя още по-силно, но все пак искам малко да се опазя, тъй като ми дойде наистина много. Няма да мога да участвам в тази битка, но ще подкрепям всички, които я пожелаят“, уточни граждански активният скулптор.

За пропуснатото време в професионален план заради протеста и пандемията, Проф. Велислав Минеков заяви следното: “Имам много да наваксвам. При нас е, както при цигуларите. Ако изпуснеш цигулката за няколко месеца, все едно, че започваш отначало. Аз губя международни връзки, губя контакти. Това за мен си е работа и аз трябва да ги поддържам. Независимо дали става дума за конкурси, за работа с галерии, аз така живея, така оцелявам.

Бъдете сигурна – всичко, което знам и мога ще го приложа. Знаете, че аз имам една мания по отношение на Закона за културното наследство. Непременно ще искам предложения за промяна на този закон, той е едно безобразие. Както и вие забелязвате сигурно, този закон е рушащ културното наследство, той предизвиква това наследство да бъде препродавано, да бъде разрушавано. Независимо дали е архитектурно наследство, независимо дали е археология, този закон поощрява десетилетия наред велики бандити да бъдат колекционери. И в същото време дребни колекционери, или нумизмати, да бъдат ограбени. Нека да ви припомня, че нумизматиката я имаше и по Живково време и това беше голяма страст, която не беше забранена от държавата. Но сега нещата са такива, Законът беше направен с тази цел. Да бъдат грабени дребни колекционери, антиквари, уплашени жени и на който му падне“, заяви още един от тримата в “Отровното трио“.

За съжаление, политика е лоша дума. “Политик означава крадец, мошеник, измамник“, това е, до там се докарахме. Ние, обществото, не можем да си представим, че е възможно да има честни, почтени и интелигентни хора, които да се занимават с политика. Това е напълно възможно. Слушах днес политилог, беше в Националното радио, който каза, че не гражданите са от значение, а партиите. Съжалявам, той не е прав, това е много странна теза за мен. Важни са гражданите. Гражданите трябва да се организират, те трябва да създадат тези партии на граждански принцип и тези партии да ги представляват вътре в Народното събрание. Това е единственият възможен начин. Но без граждани няма да стане. Изведнъж партия, означава, че се появява удобен на олигархията симпатичен и неграмотен човек, когото разхождаме през всички медийни постове, правим му медийна биография и медийно величие, това сте го виждала сигурно в един филм на Уди Алън, той става известен с това, че е известен и накрая го правим премиер. Той трябва да бъде удобен тогава още веднъж на всички в продължение на години. А съпартийци му стават, за съжаление некадърни, нискоинтелигентни маргинали, които търсят финансово оцеляване. Нищо повече от това. На това се нагледахме. Сега трябва да има граждани, които да изберат политици, които да бъдат тези, за които говорих“, коментира скулпторът.

Водещата Маринкова го запита дали очаква именно оповестената дата 28 март да бъде датата на парламентарните избори, а той отговори така: “Със сигурност. Доколкото виждам президентът Радев е твърд в това решение. Eдва ли ще го промени. Нещата, дори да се преместят с един или два месеца закъснение, ще бъдат същите в България. Пандемията ще си съществува по същия начин, вероятно вече ще има много имунизирани, със запролетяването ще спаднат заразените, те вече даже спадат. Да не си помислете, че това е дело на правителството, това е благодарение на Дядо Господ.“

Целта на следващия парламент е това правителство, заедно с всичките им изедници и калинки, да бъдат натоварени в онзи хладилен камион за кренвирши и да бъдат изпратени по правия път. Естествено да им се поиска и отговорност, не само изпратени“, вметна проф. Минеков.

Той говори и за различните възможни варианти за изход на парламентарните избори. Лили Маринкова изтъкна един от вариантите – ГЕРБ да спечелят с купени съвести. “Единият вариант е купени съвести, да. Но те не са толкова много. Трудно се купува. За съжаление, ГЕРБ се разшири, подобно на финансова пирамида, т.нар. “Пловдивска игра“. Всеки, който се записва, трябва да плати и да очаква печалба. Колкото повече се разширява тази пирамида, толкова по-нестабилна става. И тя вече не може да поеме повече хора. Може би върхушката в тази пирамида ще оцелее, но ще оцелее временно. Ще има агония. За съжаление, не беше предпочетен къс вариант на тази агония, тя ще продължи. Късият вариант беше, ако ние имахме съществен успех по време на протестите. Беше нужно критично число от граждани. В най-тежките дни на площада се събираха между 140 и 160 хиляди души. Нужни бяха още 100 хиляди. Трябваше да напуснат телевизорите си, трябваше да напуснат плажните чадъри и да се опитат да свършим нещо, което щеше да е полезно за цялата държава. Уви, инертни сме, българите тепърва се учат на гражданско поведение и общество. Надявам се следващата трагедия да ги научи достатъчно.

Водещата сподели своя теза, че авторът на записите с Борисов в някакъв момент е бил удовлетворен и за това е спрял с компрометиращите аудиозаписи. Проф. Велислав Минеков направи следния анализ на този въпрос:

Всички са доволни. Доволни са тези, които са авторите на записа, защото те държат в ръцете си не само Борисов, но и цялото правителство и прокуратура. Доволна е прокуратурата, доволен е Борисов, защото беше спасен, той очакваше. Нека припомним думите на един прокурор: “Ти си го избра“. И тъй като той си ги избира, по същия начин него го спасяват. Още от времето на разговора, наричан Мишо Бирата. Да ви припомня, че този, който трябваше да потърси отговорност по този разговор, се превърна в консул във Валенсия за награда и изчезна. Другото е, че прокуратурата е много доволна. Най-вече нашият висш прокурор, защото това означава следното: “Ние можем да правим каквото си поискаме. Но ние можем да направим и с вас каквото си поискаме“. Т.е., тук виждате, че всъщност правосъдието е премахнало превръзката и вече размахва меч. А това е заплаха. Това е ясна заплаха към абсолютно всички мислещи, към абсолютно всички, които имат мнение и които са против статуквото. Бухалка е мека дума, те могат да бъдат много по-зловещи, вече го видяхме.“

Граждански активният скулптор коментира и евентуалните общи действия на извънпарламентарната опозиция за гарантиране честността на вота: “Трябва ясна организация между всички тези партии и граждански организации. Не е невъзможно. За съжаление, това, което се очаква, е опит за поредна фалшификация. Първо и най-лесно е с хартиения избор. Знаете, там е без проблем. Слагате малко петънце с химикалка, премачквате едно ъгълче и бюлетината става невалидна. Трябва наблюдение. Има места, на които хората са заминали, работят в чужбина, но са оставили личните си карти, аз знам за този известен номер, и всъщност се записват лични карти без да ги има лицата, които трябва да гласуват.

Другото е да видим с машините какви могат да бъдат манипулациите и в момента сме помолили експерти, които да ни предупредят за възможностите за манипулация. За съжаление, няма да бъде допуснат избор по пощата от страх. Един такъв избор ще обърне парламента. “Не дай Боже“ да има дистанционно гласуване – парламентът никога няма да бъде същият. Достатъчно е от 2.5 млн. българи 1 млн. да гласуват и парламентът ще бъде неузнаваем.

Очаква ни бедност от всяка гледна точка. Мисля, че дори и пенсионерите ще разберат, че ни очаква тежък мрак. Тези 5 млрд., които бяха взети, ще бъдат похарчени до 28 март. Въпросът е, че ще трябва следващият да ги плаща. И трябва да се съобразят с това, няма да е лесно да се излезе от тази криза. И Св. Георги да дойде да ни управлява – нещата ще бъдат отчайващи. Но трябва да има решение! Трябва да се преборим с корупцията, корупцията трябва да бъде забранена, а не поощрявана, както се случва досега. И това е възможно, важното е да го поискат. Моят брат питаше: “Знаете ли защо в Швейцария няма банков обир през последните 400 години? Защото законът не го разрешава“. По същия начин законът не трябва да разрешава и корупцията у нас“, каза в заключение проф. Велислав Минеков.

Източник: https://www.dunavmost.com/

Facebook Коментари

Оставете коментар