Обвиниха Златните глобуси в расизъм

Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, която ежегодно раздава наградите „Златен глобус“, бе обвинена в расизъм. До това се стигна след публикация на L.A. Times, според която нито един от членовете на организацията не е чернокож.

Самата Асоциация се състои от 87 души, като в медийното пространство неведнъж са тиражирани делата, които журналисти водят срещу организацията заради отказ да ги присъедини към редиците си. Нещо повече, член на Асоциацията, пожелал анонимност пред The Times заявява: „Приемаме хора, които не са журналисти, защото не са заплаха за никого“.

От публикациите по темата става ясно, че организацията, която по дефиниция е с нестопанска цел, заплаща големи суми пари на своите членове, за да членуват в комисии.

Липсата на чернокож в редиците пък води до липсата на заглавия като Da 5 Bloods и „Ма Рейни: Майката на блуса“ сред номинираните в ключови категории. Според The Hollywood Reporter под въпрос пък била вместо това номинацията на сериала „Емили в Париж“. Изданието се позовава на данни на The Times, според които Paramount Television е платил престоя на 30 членове на Асоциацията в Париж през 2019 г., за да ги разведе из сета на поредицата от създателите на „Сексът и градът“.

Във френската столица журналистите са били настанени за 2 нощувки в петзвезден хотел, където стаята за вечер коства минимум 1400 долара), посетили са няколко музея и са се хранили за сметката на продукцията.

Говорител на Асоциацията коментира пред The Times, че организацията няма контрол върху индивидуалния вот на членовете.

„Ние се стремим да изградим културно разбиране чрез филми и телевизия и да разпознаем как силата на творческото създаване на истории може да образова хората по целия свят по въпроси като тези за расата, ориентацията и т.н.“, коментират още от там.

Източник: Монитор

Източник: http://epicenter.bg/

Facebook Коментари

Оставете коментар