Новият трети диаметър от 5,7 км на столичното метрото ще струват 530 млн. лв.

Столичното общинско дружество „Метрополитен“ обяви обществена поръчка за проектирането и строителството на следващия участък от метрото. Той ще представлява отклонение на най-новия трети диаметър при Военна академия по посока зала „Арена Армеец“ и Окръжна болница и по него ще има шест нови станции – при кръстовището на ул. „Гео Милев“ и ул. „Черковна“, при кръстовището на ул. „Гео Милев“ и ул. „Николай Коперник“, при кръстовището на ул. „Гео Милев“ и ул. „Слатинска“, при кръстовището на бул. „Асен Йорданов“ и бул „Шипченски проход“, при „Арена Армеец“ и от източната страна на съществуващия пешеходен подлез при „Цариградско шосе“, известен като подлеза за Окръжна болница.

Общата дължина на участъка е 5666 м, а прогнозната цена за изграждането на новото трасе е 530 млн. лв, пише „Сега“.

Максималната заложена дълбочина на станциите е 20 м, а на тунелите – 25 м. Най-голямото предвидено разстояние между станциите ще е 1,45 км. До 14 април се приемат офертите на компаниите, които искат да строят новото трасе.

Плановете са то да е готово през 2024 г. От документацията се вижда, че финансирането на разширението ще дойде по националния План за възстановяване и устойчивост.

Преди да заработи този участък от 3-ия лъч на метрото, „Метрополитен“ трябва да открие 4 станции в посока „Овча купел“ и „Горна баня“, което е обещано да стане през т.г. и да започне и завърши продължението му към ж.к. „Левски“. В края на миналата година бяха избрани и изпълнителите за 3-те спирки в тази посока – „Трейс груп холд“, „Джи Пи груп“ и „Монолит София“. 

Източник: http://epicenter.bg/

Facebook Коментари

Оставете коментар