Най-мащабният от десетилетия процес срещу мафията започва в Италия

Стотици предполагаеми членове на най-мощния италиански мафиотски синдикат ще бъдат изправени пред съда в най-големия процес по рода си от десетилетия. Заподозрените – 355 гангстери и корупмпирани чиновници, са обвинени след дълго разследване на калабрийската мафиотска организация Ндрангета.

Над 900 са свидетелите, които се очаква да дадат показания, обвиненията се простират от убийство и наркотрафик до изнудване и пране на пари, съобщава БНР.

Процесът започна днес и се очаква да трае над 2 години.

Той ще се проведе в специално модифицирана сграда в Калабрия, в блиндирана зала от 3300 квадратни метра, специално създадена за случая в неизползван дълго време склад.

В Италия не е имало процес срещу мафията от подобен мащаб от 80-те години на миналия век.

В центъра му е фамилията Манкузо, която е мощна част от Ндрангета. Основен обвиняем е член на фамилията, за който се предполага, че е поддържал връзки с политици, масони, публичната администрация и институциите.

Главният прокурор по делото Никола Гратери коментира:

„Преди десетилетие хората трепереха, когато се споменеше Коза Ностра или Ндрангета. Днес за тях започва да се говори свободно на дневна светлина. Италианската мафия присъства все по-силно в Централна, Източна и Северна Европа, където продават кокаин и перат пари, но в тези страни съдебната система е слаба и отгоре на всичко за това нещо не се и предполага, а няма и политическа воля да се противодейства на прането на пари“.

Източник: http://epicenter.bg/

Facebook Коментари

Оставете коментар