Експерт обясни какви са приликите и разликите между „Пфайзер“ и „Модерна“

„Едно различие, което е в огромен плюс, е това, че ваксината на „Модерна” не се разтваря. Тя е готов разтвор, който се прилага директно. Това улеснява много приложението, съкратява време, за което се прилага и намалява риска от грешки, които биха възникнали“, каза Радосвета Филипова, секретар на Националния ваксинационен щаб пред БТВ.

Според нея не трябва да се коментира качеството на ваксините, а това, коя ваксина е по-подходяща за определени рискови групи. Лекарят ще може да прецени коя ваксина е подходяща за пациентите им. Тя каза още, че количествата, които до момента са осиryрени, напълно ще задоволят нуждите на страната за всички граждани, които желаят да се ваксинират.

Какви са приликите и разликите между ваксината на „Пфайзер“ и тази на „Модерна“?

Общото между „Модерна“ и  „Пфайзер“ и“Бионтех“ е, че са разработени на базата на една и съща технология за информационна РНК. И двете се поставят интрамускулно в горната част на ръката. Другата прилика е, че се прилагат в две дози, които трябва да се поставят през определен интервал от време.

Но докато при ваксината на „Пфайзер“ и“Бионтех“ интервалът на приложение на двете дози е 21 дни, то при „Модерна“ периодът между поставянето е 28 дни.

Приложението на препарата при най-младите също е различно. Тази на „Пфайзер“ и „Бионтех“ е подходящ за лица на възраст над 16 години, а на „Модерна“ се препоръчва за навършили 18 години.

Един флакон от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ съдържа 5 дози от 0,3 милилитра, докато в един флакон от препарата на „Модерна“ има 10 дози от по 0,5 милилитра.

Има и разлика в температурата, при която се съхраняват двете ваксини. За едната се изискват -70 градуса, докато за другата са необходими -20.

70 000 дози от единния препарат чакаме до края на месеа и 2000 от другия до 11-и януари.

Източник: http://epicenter.bg/

Facebook Коментари

Оставете коментар