Доц. Гълъбов: Всичко, което се случва през последните месеци, е пряка отговорност на Румен Радев

Политологът доц. Антоний Гълъбов в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Президентът Румен Радев реши: дава на парламента още няколко дни за работа. В четвъртък, 16 септември, ще бъде назначено служебно правителство и ще бъде разпуснато 46-тото Народно събрание. Това е обстановката към момента и положението не е много розово. Ще постигнат ли партиите разбирателство най-сетне на следващите избори? На въпросите ни отговаря политологът доц. Антоний Гълъбов. Доц. Гълъбов, нека започнем от най-скорошните събития. Изборите ще са 2 в 1. До последно се говореше, че президентът Радев се страхува от смесени избори. От какво според вас беше продиктувано решението му да ги направи заедно? Може би да покаже обратното и да опровергае слуховете?

Антоний Гълъбов: Аз смятам, че първоначалното намерение на Румен Радев беше точно такова, защото бяхме свидетели на известно съгласуване на календари между администрацията на президента и Народното събрание. Имахме поне две седмици забавяне в дейността на Народното събрание, след което на свой ред Народното събрание избра за дати за провеждането на президентските избори двете последни възможни. Така че не съм докрай убеден в искреността на Румен Радев по този въпрос.

Водещ: А изобщо има ли печеливши? Ако в крайна сметка сме свидетели на още по-голям наказателен „не“ вот, няма ли това да ощети и кандидатите за президентското място?

Антоний Гълъбов: Не, според мен няма печеливш в тази ситуация. В крайна сметка губещи са българските граждани, защото става дума за механично съчетаване на два различни вида избор. Двете предизборни кампании ще си влияят помежду си и според мен амбициите на екипа на Румен Радев са да насочат общественото внимание в по-голяма степен към изборите за президент и вицепрезидент, отколкото към парламентарните избори. Но трябва да бъде ясно, че в тази ситуация няма печеливши.

Водещ: Тогава защо партиите толкова упорито пазят кандидатите си за президент според вас? И от друга страна, ГЕРБ-СДС обявиха, че обмислят Петър Стоянов за поста, но той пък отрече. Какво всъщност се получава?

Антоний Гълъбов: Със сигурност има опит в партийните централи да преценят рисковете и плюсовете на тази ситуация. Ясно е, че повечето политически партии ще трябва да издигнат кандидати. Това в известен смисъл е ситуация, която напомня избори за местни органи на властта, когато има кандидат за кмет и листа за общински съветници. Същественият в въпрос, разбира се, е в това, че трябва да се прецени доколко качествата на кандидатурата за президент биха подпомогнали партийната листа или обратното. Така че това най-вероятно е основната причина за забавянето в лансирането на кандидатури. Разбира се, това предполага – късното им номиниране, предполага това да са вече публично известни хора, да нямат нужда тепърва да бъдат представяни. На свой ред подобен тип фигури поставят определени ограничения пред политическите партии.

Водещ: На фона на тази сложна политическа обстановка, какъв трябва да е подходящият кандидат за президент, за да могат хората да му се доверят и да отидат да гласуват? Вие казахте да са познати фигури, т.е. едно ново лице, лице на промяната, както стана „модерно“ да се казва, няма да е толкова голям фактор?

Антоний Гълъбов: Няма време. Няма време, за да бъде утвърдена изцяло нова фигура. Най-общо казано, профилът на бъдещия президент трябва да бъде всичко това, което показа, че не е г-н Радев. С други думи, това трябва да е човек, който е в състояние да води диалог, човек, който е в състояние да постига съгласие и който се стреми към постигане на съгласие. Видяхме, че Румен Радев не желае да прави това. Освен всичко останало, разбира се, освен публичният авторитет, това трябва да е и човек, който някога е управлявал нещо в живота си, защото управленският дефицит в България е много ясно изразен.

Водещ: Според вас има ли недоволство от страна на хората към Румен Радев, т.е. харесват ли го или по-скоро не?

Антоний Гълъбов: Трудно е да се каже, защото традиционно администрацията на президента се ползва с високо обществено доверие. Това е известна аномалия в българското обществено мнение, в което винаги по-одобрявани са институциите, от които зависи по-малко. В същото време трябва да стане ясно, че всичко, което се случва през последните месеци, е пряка отговорност именно на Румен Радев. Така че в този смисъл обществените нагласи са все още в процес на формиране.

Водещ: Замислям се в хода на разговора ни, като погледнем и потока на новините последните дни, как въпросите и самият разговор се върти само около изборите за президент. Точно това, което вие казахте преди малко – не е ли реално това играта, която се цели – да се измести вниманието от парламентарните избори и прожекторите да се насочат към президентските?

Антоний Гълъбов: Аз се опасявам от това, защото традиционно за българските граждани най-важните избори са били винаги изборите за парламент. В крайна сметка, ако политическият залог на президентските избори е дали Румен Радев ще получи втори мандат, или не, то залогът на парламентарните избори е как ще бъде управлявана страната оттук нататък. Така че това е много по-важният избор. И всеки опит да бъде насочено вниманието в погрешна посока е форма на компрометиране на политическия процес.

Водещ: Нека да погледнем към парламента – с тази конфигурация, ако приемем, че бъде същата и в 47-то Народно събрание, ще се постигне ли някакъв диалог или ще ходим на избори до безкрай?

Антоний Гълъбов: Знаете ли, в 45-тото и в 46-тото Народно събрание имаше мнозинство. В 45-тото Народно събрание имаше мнозинство, което прие тези промени в Изборния кодекс. Тук се формира в 46-тото Народно събрание пропрезидентско мнозинство, което гласува актуализацията на бюджета. Но независимо от това, че имаше мнозинства, те не желаеха да управляват. Нито в 45-тото, нито в 46-тото събрание се постигна съгласие за разговор по неотложния дневен ред на българското общество. Много съжалявам, но аз не мога да разбера по какъв начин преместването на Бюрото за защита на свидетели или закриването на Специализираната прокуратура и съд се вписва в този неотложен дневен ред на българското общество и не разбирам кой би могъл да ни обясни това. Така че българските граждани, отново казвам, дори когато не разбират всички детайли, усещат, че всъщност разговорът не се води за тях.

Водещ: Според експерти и ваши колеги, обаче ако журналистите и камерите, и микрофоните не присъстваха в пленарна зала, и заседанията бяха закрити, може би е имало шанс за някакъв по-нормален диалог, а не а това шоу, което вече наблюдаваме няколко месеца. Вие как смятате?

Антоний Гълъбов: Не, не смятам така, тъй като това политическо риалити, в което ни тласнаха, има свои продуценти. В България се води много тежка корпоративна война, има тежко уязвени корпоративни интереси, които търсят възможност да се позиционират по друг начин. Така че до голяма степен онова, което виждаме на повърхността, е резултат именно от тези възложители и продуценти, които за съжаление изглежда, че са готови да тласнат страната в по-дълбока криза.

Водещ: Въпрос на време е да разберем дали президентът Румен Радев ще изтегли Асен Василев и Кирил Петков от новия служебен кабинет. Ако го направи, това ясна заявка ли е за политическия проект, който се спряга да стане реалност? И хората биха ли му се доверили, по ваши наблюдения?

Антоний Гълъбов: Това засега е политически мираж. Упоритостта, с която се поддържа пропаганда в подкрепа на подобен проект, е забележителна, защото без да имаме каквото и да е на терена, вече трета седмица ни се обяснява как подобен политически проект ще застане, как ще получи подкрепа и т.н. Това е политически инженеринг, това не е политическа партия. Така че в това отношение по-скоро става дума за прототип на президентска партия, която ще има за цел да осигури мнозинство в следващо народно събрание, което да е зависимо от президента, ако той се казва Румен Радев. Така че това виждаме според мен. Двете фигури, които са спрягани най-често за лице на подобна инициатива, имат съществени различия помежду си, така че не може да става дума за политическа партия или движение. Би могло да става дума само за корпоративен инженеринг.

Водещ: И като за финал, вие като експерт как смятате – имат ли партиите в момента хитър ход, който могат да предприемат, за да могат да си запазят най-малкото електората? Защото се нагледахме на много неприятни сцени в парламента отново и със сигурност поне на една партия процентите вот ще паднат.

Антоний Гълъбов: Както след провала на 45-тото, така и след провала на 46-тото събрание, не става дума за хитрост. Единственото, което би могло да осигури някакъв по-добър резултат на политическите партии, е откровеност и диалог с избирателите. Политическите партии трябва да обяснят какво направиха в парламента, защото този парламент отново не успя да излъчи управляващо мнозинство, което да е в състояние да управлява, защо беше подменен дневният ред на българското общество, защо бяха допуснати всички тези грозни сцени, на които бяхме свидетели. Всяка партия трябва да обясни какво е направила самата тя в подкрепа или срещу някое от тези събития. Така че това е най-сигурният начин да се опитат да възстановят поне отчасти доверието на своите избиратели.

Вилислава ВЕТРЕНСКА

Източник: http://epicenter.bg/

Facebook Коментари

Оставете коментар