Воден апокалипсис: Трети ден България е в капана на лошото време

Синоптиците предупреждават, че след валежите идват ледени дни с минусови температури

Трето денонощие България e във воден капан. Аварийни и пожарни екипи в цялата страна се надпреварват с времето, за да успеят да спасят хора и къщи.

В Софийско продължават опитите на хората да спасят имуществото си. В Южна България огромно свлачище се стовари на пътя към Гоце Делчев. На Изток е обявено частично бедствено положение и евакуация. А заради придошли води пътят Бургас-Созопол е блокиран, обобщава обстановката в страната NOVA.

Централният Балкан е затрупан от сняг. Едни от най- натоварените проходи бяха блокирани. Хаинбоаз е затворен, сложна е ситуацията и на Шипка.

А синоптиците предупреждават – след водата, идват ледени дни с минусови температури.

Критични точки заради поройни дъждове или снеговалеж има на територията на цялата страна!

Над 50 къщи в софийското село Петърч и около 10 в Костинброд са под вода. Помощ на засегнатите от стихията оказват пожарникари, доброволци и служители на общината.

В детската градина в Петърч имаше изключително много вода снощи. Работният процес обаче не е спрян, за да бъдат приети децата”, каза кметът на община Костинброд Трайко Младенов.

Цяла нощ работим. Правихме диги. Използвахме тежки машини, за да удържим язовир „Маслово”. Там имаше проблем на стената. Пазехме най-вече ниската част на Костинброд”, обясни още кметът Трайко Младенов.

Стената на язовир „Маслово” над Костинброд е била пред рухване. През нощта е укрепена, а днес язовирът прелива, но само от своя преливник.

Укрепеният с камъни бряг на река Блато не издържа. Бушуващата вода го разруши и застраши строящата се сграда на Неделното училище.

След като нивото на река Блато започна да се понижава, пожарникарите извадиха помпите.

А докато дойдат пожарникарите, някои взеха инициативата в свои ръце и започнаха да отводняват със самоделни машини.

Хората в района недоумяват защо се стигна до водния апокалипсис.

Валежите бяха сериозни. Водосборът на реката е голям. Язовирите преливат”, заяви комисар Георги Иванов, РДПБЗН-София.

Общината ще има нужда от финансовата помощ на държавата.

Остава критично положението и в Нови Искър и населените места в района. Екипи на Гражданска защита отводняват къщи и дворове.

Най-тежка е ситуацията в Мировяне, където пострадаха над 30 къщи, залети са десетки мазета, дворове и приземни етажи. Евакуирана от дома ѝ беше и 74-годишна жена.

Много се уплаших, бях в истерия”, разказва Мадлена Маркова. Водата настъпила първо именно в нейния дом. Сега е настанена в общинско жилище. Няма търпение обаче да се върне в дома си. Пари за ремонти възрастната жена ще събира тепърва.

Съседната улица „Марица”, прилича на едноименната река. И докато чакат помпите, хората започнаха отводняване с кофи.

Водата е заляла полето. Екипите на пожарната и аварийното звено на Столична община не спряха работа през целия ден.

Тук на река Блато, където вчера отворихме дигата, пада леко нивото. Нивата на всички реки са спаднали, това ни дава оптимизъм, че ще продължи спадането нивата на реките”, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

След като вчера дигата на река Блато беше бутната при газостанцията на Нови Искър, ден се наложи да бъде възстановена заради опасност да спре на голяма част от София. Превантивно започна отводняването и на язовир „Суходол”.

Нивото се е покачило, към критично ниво, така че трябва да го изпуснем язовира в преливника. Тук се изпука с 20 хил./кубични метра, в минута”, заяви Красимир Димитров, директор на „Аварийна помощ и превенция“ – СО.

А хората са категорични, че не дъждът е причина за рязко покачилото се ниво на реката, а изпускането на язовирите. Близките язовири са в Костинброд и Опицвет.

Безсънни часове и на юг. Придошлите води на Струма застрашиха газопровода към Гърция. Важни пътища в Благоевградско бяха затворени заради свлачища и срутища.

Десетки малки срутища се активизираха в Кресненското дефиле през нощта и часове наред се налагаше движението да бъде спирано за кратки периоди, за да се чисти пътното платно. Прииждащите води на Струма обаче продължиха да нанасят щети надолу по течението на реката.

След като драстично повиши нивото си, река Струма увреди дигата край Струмяни и застраши минаващата оттам газопроводна тръба.

С тежка техника и земна маса екипите на Напоителни системи опитваха да предпазят както тръбата, така и минаващата на 200 метра от реката автомагистрала „Струма”.

Ако задържи нивото на реката, мисля, че ще се справим. Така че се надявам, ако продължи контролираното изпускане на язовир „Студена”, да няма проблем по-нататък”, заяви Емил Илиев, кмет на Струмяни.

Часове по-късно аварийната ситуация се измести към пътя между Банско и Гоце Делчев. Там свлачище напълно блокира движението при отбивката за село Борово. Багери опитваха да почистят трасето, но часове наред калната маса си проправяше път и образува огромен нанос върху асфалта.

По на юг река Места събори моста между Хаджидимово и село Блатска.

В областта отнесени от реките бяха още десетки мостове. Край Благоевград се наложиха със спешни действия да се помага на хората от две къщи, залети от река Струма.

Язовирите в областта не създадоха проблем и през целия ден водите в тях останаха под критичните нива.

В Батановци – едно от най-тежко пострадалите населени места от дъжда вчера, водата започна да се оттича. Евакуираните хора се прибират по домовете си. Предстои да бъдат оценени материалните щети – наводнени приземни етажи, мазета, дворове и удавени домашни животни.

Цяла нощ наблюдавахме какво се случва. Изпомпвахме част от водата, доколкото можеше. Някъде към 3:20 започна частичното лека-полека оттичане на реката”, заяви кметът на Батановци Радослав Петров.

Сериозни проблеми заради пороите в Югоизточна България. Придошли води заляха пътя Бургас- Созопол. Аварийна ситуация и около река Маринка, в непосредствена близост до Бургас. Сутринта се наложи евакуация на обитателите на 20 постройки във вилно селище Черниците, а по обед село Равадиново обяви частично бедствено положение.

От около полунощ живеещите във вилно селище Черниците забелязали, че нивото на река Маринка започва да се повишава. След часове на страх, около 5,30 се задействала системата за ранно оповестяване на риск от наводнения. Във вилното селище са изпратени екипи на службата за работа в кризисни ситуации.

Трябваше бързо да се реагира, защото прецених, че има риск за жителите, които живеят в заливаемата част на реката”, заяви Димитър Николов, кмет на община Бургас.

Местните са уплашени, защото още помнят наводнението преди няколко години, когато вилното селище беше залято от огромна приливна вълна

Днес наводнени къщи няма, но въпреки това вилното селище ще остане и през следващото денонощие под специално наблюдение.

Извънредна ситуация и в село Равадиново, което обяви частично бедствено положение за срок от 48 часа. А проливните дъждове затвориха пътя Бургас-Созопол. От Метеорологичната станция в Бургас са измерили най-сериозно количество валежи в района на село Граматиково – 85 л/кв.метър. В Бургас от 08:00 сутринта до 14:00 часа днес падналото количество дъжд е почти 32 л/кв. м.

11 души пострадаха при свличане на земна маса върху къща в ромската махала на Смолян. Те са откарани за преглед в местната болница.

Двама от тях – дете на 7 години и жена на 50, са с по-тежки наранявания и са оставени за лечение в здравното заведение.

Тежка пътна обстановка по най-натоварените старопланински проходи. Повече от четири часа Хаинбоаз беше затворен за движение на тежкотоварни превозни средства. На няколко пъти и за всички автомобили.

Източник: https://www.dunavmost.com/

Facebook Коментари

Оставете коментар