Борисов проведе телефонен разговор с президента на Азербайджан

Днес е впечатляващ ден за двустранните отношения между България и Азербайджан.

Правим важна стъпка за енергийната диверсификация не само на България, но и на Европа. Около това се обединиха министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Азербайджан Илхам Алиев, съобщиха от правителствена информационна служба.

Двамата проведоха телефонен разговор, след като по-рано днес българският министър-председател Борисов и посланикът на Азербайджан у нас Наргиз Гурбанова посетиха КС „Петрич“, от където преминаха първите количества природен газ от Азербайджан за България. Тази диверсификация стана възможна благодарение на добрия диалог на най-високо ниво между премиера Борисов и президента Алиев.

Министър-председателят Бойко Борисов изтъкна, че с азербайджанския газ страната ни постига цялостна диверсификация – както на произхода, така и на трасето. Постигнатото от премиера Борисов и президента Алиев дава реални шансове и на съседните държави за енергийна диверсификация.

Борисов акцентира върху направеното от българското правителство в енергийната сфера. Премиерът изрази увереност, че България и Азербайджан имат потенциал да задълбочат търговското си и енергийно сътрудничество, така че повече азербайджански газ да достига не само региона, но и Европа.

В рамките на телефонния разговор премиерът Борисов и президентът Алиев се поздравиха по случай настъпването на 2021 година. Министър-председателят Бойко Борисов посочи отличното сътрудничество между България и Азербайджан на всички нива, като специално акцентира върху значението на взаимодействието в културната сфера.

В отговор на отправената покана от премиера Борисов – Алиев да посети България в началото на новата година и лично да разгледа модернизираните компресорни станции, президентът на Азербайджан беше категоричен, че с радост ще осъществи визитата възможно най-скоро.

Ето какво написа премиерът по този повод в социалната мрежа:

Направихме важна стъпка към енергийната диверсификация не само на България, но и на Европа. Около това се обединихме с президента на Азербайджан Ilham Aliyev по време на телефонен разговор. От вчера страната ни получава природен газ от Азербайджан. Така за първи път постигаме цялостна диверсификация – както на произхода, така и на трасето.

Даваме възможност и на нашите съседи за разнообразяване на източниците. С Азербайджан имаме потенциал да задълбочим търговското си и енергийно сътрудничество, така че повече азербайджански газ да достига до Европа и региона. Надявам се скоро президентът Алиев да дойде в България и лично да разгледа модернизираните ни компресорни станции.“

Източник: https://www.dunavmost.com/

Facebook Коментари

Оставете коментар