Борисов в заплашените от наводнения райони край Перник: Трябва да опазим хората (СНИМКИ, ВИДЕО)

„В община Перник е създадена добра организация за защита на гражданите и за преодоляване на последствията от наводненията. В няколко населени места вече е обявено частично бедствено положение.“ Това написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов, който отиде да инспектира заплашените от наводненията райони. С него са заместник-министърът на регионалното развитие Никоай Нанков, кметът на Трън Цветислава Цветкова, кметът на Перник Станислав Владимиров и представители на областната администрация.

„Повишен и е притокът към яз. Студена, като той се изпуска контролирано, за да не прелее. От гр. Батановци са евакуирани 20 души, които са настанени при роднини. При нужда са осигурени още места за настаняване“, увери премиерът.

„Най-важното до този момент е, че няма жертви и пострадали. Трябва да опазим хората. Материалните щети ще ги покрием, ще използваме и Фонда за бедствия и аварии“, коментира още Борисов.

Борисов даде разпореждания да се призовават хората да карат внимателно.

„След този дъжд – да не заледи. Призовете хората да карат внимателно. Докато дойдат да опесъчат, тъй като нямаме камион на всеки метър, да не се направи беля. Призовавайте – бавно, внимателно“, каза още премиерът.

Той коментира и противоепидемичните мерки. Министър-председателят отчете, че те са най-меките в Европа и че страната ни се справя с пандемията по най-балансирания начин.

Електрозахранването е прекъснато на територията на Видин, Враца,Монтана и София-област. Това каза на брифинг след заседание на Националния щаб за защита при наводнения министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Тя уточни, че 29 000 са клиентите, които са без ток в момента.
„Това е лицензионната територия на ЧЕЗ. Екипи на ЧЕЗ работят на място така, че повредите да бъдат отстранени. Енергийният системен оператор също помага и съдейства на колегите на електроразпределителното дружество. На територията на област Монтана има една подстанция, която е със сериозен проблем. И в настоящия момент се работи по отстраняване на повредата. Прави се всичко възможно така, че да се пусне резервното захранване и хората да бъдат снабдени с електрическа енергия“, увери тя.

Министър Теменужка Петкова посочи, че в рамките на утрешния ден ще бъде възстановено нормалното захранване.

 

Източник: http://epicenter.bg/

Facebook Коментари

Оставете коментар