Адвокат Шаркова повод новите мерки на МЗ: Не е логично в еднаква степен да се ограничават ваксинирани и неваксинирани

Това каза адвокатът по медицинско право Мария Шаркова по повод решението на Министерството на здравеопазването да облекчи мерките за ваксинираните лица.

„Въвеждането на дадена мярка или отмяната ѝ трябва да се основава на доказателства и да не е произволно. Освен това следва да е ясно, разбираемо и да е възможно да се осъществява адекватен контрол – ако например се въведе подобно изключение само за ваксинираните, да се изясни как ще се осъществява контролът дали действително само ваксинираните не носят маски.“ Това каза пред Zdrave.net адвокатът по медицинско право Мария Шаркова по повод решението на Министерството на здравеопазването да облекчи мерките за ваксинираните лица.

В отговор на въпрос дали такива облекчения не са дискриминационни, адв. Шаркова заяви, че не може да се съгласи с такава теза. „Нямаме различно третиране при еднакви обстоятелства – очевидно едните лица не са ваксинирани, а другите са. Тук обаче следва да се обоснове от епидемиологична гледна точка, че категорично ваксинираните не могат да разпространяват вируса – нещо, което се обсъжда и вероятно е така, но следва да има доказателства за този факт. Ако има достатъчно доказателства (тази задача я оставям за епидемиолозите), то в единия случай имаме група хора, които не са ваксинирани и които трябва да носят маски, за да не се заразят/да не заразяват, и друга група хора, които са ваксинирани, съответно са безопасни за околните и няма риск да се заразят, или рискът е минимален“, каза тя.

Адвокатът подчерта обаче, че има различни данни за ефикасността на различните ваксини по отношение на заразяването и това също трябва да се вземе под внимание.

Логиката на една ограничителна мярка е да защитава общественото здраве, като тя трябва да е съобразена с целите, т. е. да е пропорционална. В този смисъл не е логично в еднаква степен да се ограничават ваксинирани и неваксинирани, ако вече има достатъчно доказателства, че първите не създават риск за обществото. Особено в ситуация, при която ваксините са абсолютно достъпни за всеки. Не на последно място следва да се помисли за рисковите групи и доколко е безопасно за тях да се намират в колектив без маски, дори да са ваксинирани, но това също следва да се прецени от съответните специалисти“, каза още адв. Шаркова.

По думите ѝ най-големият проблем ще е осъществяването на контрол.

Без да съм видяла заповедта не бих могла да прогнозирам, но най-малкото трябва ясно да се дефинира при точно какви обстоятелства, условия, помещения, колективи ще може да не се носи маска; кои лица имат право да не носят маски и как ще се удостоверява това и какво разбираме под ваксиниран – с една доза при двудозовите или при изцяло завършена ваксинация и колко дни след нея? Както и все още не е ясно – при пълна 100% ваксинация на всички в дадено помещение ли или процент ваксинирани. Например, ако в даден офис имаме 10 души, а са ваксинирани 4-ма, какво ще се случи?“, допълни адв. Шаркова.

Източник: https://www.dunavmost.com/

Facebook Коментари

Оставете коментар