8 ползи за здравето при употреба на куркума с куркумин

8 ползи за здравето при употреба на куркума с куркумин

май 24, 2020 0 By 10bg.eu

Прахът от корен на куркума произхожда от растението Curcuma longa, вид джинджифил, родом от Югоизточна Азия. Куркуминоидите в него имат мощно противовъзпалително и антиоксидантно действие с голямо разнообразие от приложения и ползи и много малко странични ефекти.

Най-добрите добавки за куркума имат комбинация от куркумин и черен пипер (пиперин), за да се подобри усвояването и да се увеличи максимално ефикасността. Какви са обаче ползите за здравето от куркумата и куркумина? Нека разгледаме 8 ползи за здравето при употреба на куркума с куркумин

1) Помага при артрит и болки в ставите

Едно от най-често срещаните приложения за куркума е борбата с дискомфорта от болки в ставите и артрит. Тежките артритни симптоми включват ограничен обхват на движение, скованост на ставите, прекомерно подуване и липса на подвижност. Тези симптоми могат да се влошат с течение на времето, като причинят трайни щети, ако не се лекуват.

Изследванията показват, че куркуминът инхибира много от медиаторите на възпалението, свързани с ревматоиден артрит, псориатичен артрит и развитие на остеоартрит. Куркумата постоянно намалява артритната симптоматика и може да послужи като отлично допълващо лечение за болки в ставите.

2) Намалява хроничното възпаление

Възпалението е имунната система на организма, реагираща на дразнители или заплахи. Възпалените участъци често набъбват, почервеняват или стават болезнени. Въпреки че това е здравословна и нормална телесна реакция, понякога имунната система отива на зле. Ако възпалението стане хронично, това може да доведе до значителни здравословни проблеми.

Много изпитвания са доказали противовъзпалителните свойства на куркумин чрез инхибиране на ключови маркери за възпаление в тялото. Антиоксидантната активност на куркумата също помага за намаляване на оксидативния стрес, процес, свързан с възпаление на нисък клас.

Болка в гърба

Често хроничната болка в гърба произтича от основни проблеми, включително ишиас, херния дискове или проблеми с гръбначния стълб. Въпреки че куркумата не е пряк лек за тези състояния, тя е показала потенциал за управление на болки в горната и долната част на гърба, като се насочва към възпалението и намалява уврежданията на свободните радикали.

3) Средства за отслабване

Затлъстяването може да доведе до няколко различни здравословни проблеми, като високо кръвно налягане, диабет, сърдечни заболявания, инсулт и други. Ако сте иначе здрав индивид, отслабването може да бъде доста правилно. Ако обаче имате предварително съществуващо метаболитно разстройство, нещата могат да бъдат малко по-сложни.

Няколко проучвания показват, че куркуминът благоприятства метаболитните нарушения, като помага за стабилизиране на метаболизма и управление на теглото. Куркумата повишава чувствителността към инсулин, регулира липидния метаболизъм и насочва мазнините, като потиска множество процеси, отговорни за растежа на мастната тъкан.

4) Подобрява здравето на кожата

Нашата кожа е най-важният, най-външен защитен слой на нашето тяло. Кожата ни пази от вредни микроби и регулира вътрешната ни телесна температура. Понякога могат да възникнат нежелани състояния на кожата, които изискват лечение като хронично акне, екзема и псориазис.

Много DIYers използват куркума за създаване на маски за лице, пасти и други актуални решения за излекуване на кожата. Изследователите потвърдиха, че куркуминът намалява оксидативния стрес, свързан с възпалителните кожни състояния. Куркумата също засилва синтеза на колаген и значително ускорява възстановяването на тъканите.

5) Естествен разредител на кръвта

Кръвни съсиреци се появяват, когато кръвните клетки, наречени тромбоцити, се преместват на място за увреждане, за да запушат ранената зона. Това явление е нормална телесна функция. Без съсирване, малките хартиени разфасовки биха станали катастрофални. Понякога възникват определени здравословни състояния, които изискват разреждане на кръвта, за да се предотвратят блокажи.

Добавките с куркумин са показали потенциал като антикоагулант (разредител на кръвта) при определени условия. Куркумата въздейства на няколко етапа на процеса на коагулация, включително тромбоза (локално съсирване на кръвта) и хемостаза (спиране на кръвния поток). Все пак трябва да се правят повече изпитвания върху хора, за да се потвърди ефикасността.

6) Помага в борбата с болестите и хроничните състояния

Мощните антиоксидантни свойства могат да бъдат едно от най-значимите ползи от куркума. Куркуминът е показал вродена способност да засилва функцията на имунната система и да предпазва от болести, като директно инхибира увреждането на свободните радикали и намалява оксидативния стрес. Куркумата може да ви помогне със следното:

Рак

Изследователите са извършили многобройни проучвания за потенциала на куркумата да служи като допълнително лечение при пациенти с рак. Те откриха, че куркуминът може селективно да се насочи към раковите клетки и да инхибира инициирането и растежа на тумора. Куркумата също помага за намаляване на възпалението и болката от химиотерапията.

Диабет

Ако се опитвате да понижите кръвната си захар или предотвратите диабет, куркумата може да е в състояние да помогне. Няколко проучвания са показали потенциала на куркумин при пациенти с диабет тип 1 или тип 2. Изглежда, че куркуминът има както инсулино-сенсибилизиращ, така и понижаващ глюкозата ефект, като същевременно подобрява гликемичната регулация.

Прочетете проучванията за куркумата и диабета.
Високо кръвно налягане (хипертония)
Стабилизирането на кръвното налягане и предотвратяването на хипертония е една от най-честите употреби на куркумата. Той няма да може да преодолее лошия избор на начин на живот, който води до високо кръвно налягане. Куркуминът обаче показва способност да подобрява съдовата ендотелна функция, модулатор на кръвното налягане, който намалява с възрастта.

Алцхаймер и деменция

Изследванията показват, че оралната куркума може да бъде един от най-добрите начини за предотвратяване на деменцията и болестта на Алцхаймер. Куркуминоидите могат да помогнат за намаляване на натрупването на бета-амилоидна плака върху мозъка и намаляване на невроинфламацията, два от основните биомаркери, свързани с развитието на Алцхаймер.

Регулира холестерола

При определени условия клиничните проучвания стигат до заключението, че куркумата може да помогне за понижаване на нивата на триглицеридите и холестерола. Настоящите данни показват, че куркуминът може да бъде от полза, ако страдате от затлъстяване, имате метаболитен синдром, диабет или друго хронично състояние, засягащо кръвния ви липиден профил.

Свръхрастеж на кандида

Знаем, че основните ползи за здравето на куркумата включват нейната антибактериална, антивирусна, противовъзпалителна и антиоксидантна активност. Настоящите данни сочат, че куркуминът съдържа и противогъбични свойства. Множество тестове стигат до заключението, че куркумата може да намали растежа на кандида и да насочи гъбични инфекции с умерен успех.

Синдром на раздразненото черво (IBS)

С появата на нови изследвания, показващи, че пациентите с ИБС често наблюдават увеличаване на възпалителния отговор на организма, сега имаме нова цел на лечение. Куркуминът показва потенциал за намаляване на тежестта на ИБС и ограничаване на симптомите като коремна болка, подуване на корема и запек.

Възпалителна болест на червата (IBD)

Улцерозният колит и болестта на Крон могат да се развият поради продължаващо възпаление в стомашно-чревния тракт. Куркуминът показва значителен потенциал за лечение на IBD чрез инхибиране на регулацията на провъзпалителните маркери, свързани с хронични и рецидивиращи проблеми с ГИ.

Синдром на фибромиалгия и хронична умора

Понастоящем няма идентифициран лек за фибромиалгия и синдром на хроничната умора, но има достатъчно начини да се контролират симптомите и пристъпите. Изследователите имат доказателства, че куркумата може да помогне за намаляване на широко разпространената мускулно-скелетна болка чрез инхибиране на възпалителните пътища и намаляване на оксидативния стрес.

Болестта на Паркинсон

Паркинсон е невродегенеративно състояние при възрастни популации, характеризиращо се с двигателни симптоми, включително тремор, мускулна твърдост и постурална нестабилност. Куркуминът показва значителни невропротективни ползи, като помага за намаляване на невротоксичността и оксидативния стрес, свързани с прогресирането на заболяването.

7) Подобрява мозъчната функция

Подобряването на цялостното психично здраве и когнитивни функции е едно от най-популярните приложения на куркумата. Изследванията показват, че куркуминът засилва синтеза на DHA, който е критичен за здравето на мозъка. Антиоксидантите също могат да подобрят познанието и да увеличат невропластичността, способността на мозъка да създава нови синаптични връзки.

Намалява тревожността и депресията

Няколко клинични проучвания показват, че куркумата може да повлияе на баланса на невротрансмитерите в мозъка. Изглежда, че куркуминът има антидепресант и анксиолитичен ефект чрез способността си да модулира нивата на серотонин и допамин. По този начин може да е добро допълващо лечение за депресия.

8) Подобрява алергиите и астмата

Алергията се проявява, когато имунната система погрешно определи чуждо вещество като вредно за организма и прекалява с него. По време на алергична реакция произвеждаме антитела, които реагират на тези алергени, което в крайна сметка води до нежелано събиране на симптоми (кашлица, кихане, сърбеж и др.).

Противовъзпалителното действие на куркумата може да помогне за борба с много симптоми, свързани с алергията, и да намали вероятността от пристъпи на астма. Настоящите изследвания сочат, че добавката с куркумин може да намали признаците на кихане, запушване на носа и хрема, свързани с ограничения носов въздушен поток и сенна хрема.