10 домашни средства за лечение на псориазис

10 домашни средства за лечение на псориазис

май 24, 2020 0 By 10bg.eu

Псориазисът е  автоимунно състояние на кожата, при което имунната система задейства свръхпродукцията на кожни клетки. Някои домашни средства могат да помогнат за облекчаване на симптомите.

Псориазисът причинява червени, люспести петна по кожата, наречени плаки. Плаките обикновено се появяват на лактите, коленете и скалпа, но те могат да се развият навсякъде по тялото.

Преди да използвате домашни средства, може би е добре да поговорите с лекар. Домашните лекарства обикновено работят най-добре, когато хората ги използват заедно с медицинско лечение.

Домашни средства
Получаването на малко слънце всеки ден може да помогне, но твърде много слънце може да влоши симптомите.
Използването на домашни средства самостоятелно или в комбинация с медицинско лечение може да подобри симптомите на псориазис.

Някои домашни средства обаче могат да взаимодействат с лекарства, така че всеки, който мисли да използва някое от тях, трябва първо да поговори с лекар.

Също така е важно да се наблюдават симптомите на псориазис, за да се гарантира, че средствата за защита не причиняват влошаване.

1. Излагане на слънчева светлина

Излагането на слънчева светлина понякога може да подобри външния вид на кожата, когато човек има псориазис. Хората трябва да излагат кожата си постепенно и за кратки периоди.

Националната фондация за псориазис препоръчва да започнете с 5 до 10 минути обедно излагане на слънце веднъж на ден.

От съществено значение е да покриете здравата кожа със слънцезащитен крем и дрехи, така че само засегнатите области да бъдат изложени на слънце. Ако кожата им го понася, индивидът може бавно да увеличава излагането на слънце на стъпки от 30 секунди всеки ден.

Ако човек получи слънчево изгаряне, той трябва да избягва по-нататъшно излагане на слънце. Те също трябва да говорят с лекар, тъй като слънчевите изгаряния могат да влошат псориазиса.

Именно слънчевите UVB лъчи са по-полезни за симптомите на псориазис, а не за UVA лъчите. Слънчевите и закрити тен лехи най-често излъчват UVA лъчи.

Хората, които използват легла за солариум на закрито, имат по-голям шанс за увреждане на кожата. Използването им също може да увеличи риска от вид рак на кожата, наречен меланом с 59 процента.

Много експерти, включително Националната фондация за псориазис и Американската академия по дерматология, не препоръчват използването на търговски легла за тен.

Някои лекарства също могат да направят кожата по-чувствителна към слънцето.

Хората трябва да попитат своя лекар, преди да опитат излагането на слънце като домашно лекарство. Тези със семейна история на рак на кожата може да се наложи да стоят на слънце и да търсят други лечения.

2. Рибено масло или омега-3 мазнини

Изследванията показват, че омега-3 мастните киселини, които рибите и рибните масла добавят често, могат да намалят възпалението и да подобрят автоимунните заболявания.

Мета-анализът от 2014 г. откри „умерени доказателства“, че рибените масла могат да помогнат на хората с псориазис, който е едновременно възпалителен и автоимунен.

Въпреки това, степента на тази полза може да зависи от вида на рибеното масло, дозировката и вида на псориазис.

Омега-3 мастните киселини изглежда са най-ефективният компонент на маслото.

Възможно е някои хора да изпитат странични ефекти при употреба на рибено масло. Потенциалните странични ефекти включват:

гадене
стомашно разстройство
диария
рибен вкус в устата
Хората, които приемат разредители на кръвта, като варфарин (Coumadin), имат по-висок риск от кървене, ако приемат и добавки с омега-3.

Хората трябва внимателно да следват инструкциите за дозиране, за да избегнат евентуален стомашен дискомфорт. Тъй като добавките с рибено масло могат да взаимодействат с някои лекарства, хората трябва да говорят с лекар, преди да ги приемат.

В идеалния случай е по-добре да консумирате риба, която съдържа омега-3, отколкото да приемате добавки.

Омега-3 добавки са широко достъпни за закупуване онлайн и в магазините.

3. Капсаицин

Капсаицинът е компонент на червените чушки и е доказал способността да се бори с възпалението. Въпреки че следващите примери за експериментални изследвания са сравнително стари, това са най-новите проучвания в тази област. И двете показват, че капсаицинът може да подобри симптомите на псориазис.

Почти половината от групата отбеляза парене, жилки, сърбеж и зачервяване при първо нанасяне на крема, но това спря или значително намали, докато продължиха да го използват. Изследователите предполагат, че капсаицинът може да бъде полезно лечение на псориазис.

През 1993 г. друго проучване изследва използването на вещество Р, компонент на капсаицин, за пруриатичен псориазис. 98-те участници, които използват крема четири пъти на ден в продължение на 6 седмици, съобщават за по-значителни подобрения в дебелината, лющенето, зачервяването и сърбежа в сравнение с тези в групата на плацебо.

Някои участници обаче съобщават за странични ефекти, включително усещане за ужилване в областта, в която са приложили крема.

Изглежда, че има малко допълнителни изследвания в подкрепа на тези открития.

Капсаициновите кремове се предлагат онлайн, както и в аптеките и магазините за здравословна храна, както и онлайн.

4. Пробиотици

Пробиотиците са полезни бактерии, които присъстват в киселото мляко и ферментиралите храни. Хората също могат да ги консумират в добавки.

Правилният баланс на бактериите в организма може да помогне на имунната система. Псориазисът е автоимунно заболяване, така че пробиотиците може да са полезни за овладяване на симптомите.

Изследванията сочат, че специфичен вид пробиотик, наречен Bifidobacterium infantis 35624, може да помогне за регулиране на възпалителните реакции в организма, които допринасят за симптомите на псориазис.

5. Куркумин
Куркуминът има противовъзпалителни свойства и може да помогне при лечение на псориазис.
Куркуминът е активната съставка в куркумата с подправките. Може да намали възпалението в организма, а също така да намали псориатичната активност.

Авторите на неотдавнашен преглед на изследването заявиха, че има много доказателства в подкрепа на терапевтичния ефект на куркумина при лечение на псориазис.

Преди това откритията на проучване от 2016 г. върху мишки доведоха изследователите да заключат, че куркуминът има „голям потенциал за лечение на псориазис“.

Куркуминът се предлага за закупуване онлайн или в магазините под формата на хапчета или капсули.

За повече информация как куркуминът може да помогне на хората с псориазис, кликнете тук, за да видите нашата специализирана статия.

6. Орегон грозде

Орегонското грозде, или Mahonia aquifolium, е билково лекарство, което може да помогне за успокояване на имунния отговор при псориазис.

В доклад за три клинични проучвания, включващи общо 104 души, авторите стигат до заключението, че кремът M. aquifolium е „безопасно и ефективно“ лечение на лек до умерен псориазис.

През 2018 г. авторите, преглеждащи доказателствата в подкрепа на лечението на псориазис с М. aquifolium, откриха седем проучвания, изследващи използването му. Те заключиха, че M. aquifolium може да подобри симптомите и е безопасен и ефективен с малко странични ефекти.

7. Алое вера

Кремът с алое вера може да помогне за успокояване на зачервяването, възпалението и лющенето.
Традиционната медицина отдавна използва гела от вътрешността на растението алое вера за лечение на кожни рани. Прилагането на мехлем, съдържащ алое вера, също може да помогне за намаляване на зачервяването, лющенето и възпалението, които псориазисът причинява.

Проучване за 2018 г., в което 2248 души с лек до умерен псориазис са използвали мехлем, съдържащ или 50 процента прополис и 3 процента алое вера, или плацебо, предполагат, че алое вера може да бъде полезно за хората с това състояние.

Тези, които са използвали препарата, съдържащ алое вера, изпитват „забележимо подобрение“ в техните симптоми.

Преди това обаче Американската академия по дерматология (AAD) отбеляза, че само две рандомизирани плацебо-контролирани проучвания са разгледали ефекта на алое вера за лечение на псориазис. Единият показа, че е полезен, докато другият показа, че няма ефект.

Хората трябва да прилагат алое вера директно върху кожата и да избягват вътрешното му приемане.

Националната фондация за псориазис препоръчва да изберете крем или гел, който съдържа най-малко 0,5 процента алое.

Много магазини за здравословна храна носят кремове и гелове от алое, които също са достъпни за закупуване онлайн.

8. Ябълков оцет

Анекдотичните доказателства сочат, че ябълковият оцет може да помогне за успокояване на сърбежа и паренето в резултат на псориазис на скалпа, въпреки че не е подходящ за нанасяне върху области на счупена или напукана кожа.

Съдържа естествени свойства за убиване на зародиши и може да успокоява скалпа.

За по-нежно лечение човек може да разрежда оцета с равно количество вода. Ако изгаря по време или след приложение, жизненоважно е да спрете да го използвате.

Не изглежда да има научни доказателства в подкрепа на използването на ябълков оцет за псориазис.

9. Овлажнители

Овлажнителят е стандартно лечение и важен за хидратацията на кожата.
Сърбежът и лющенето могат да накарат псориазисът да изглежда и да се чувства по-зле, затова е важно да поддържате кожата овлажнена.

AAD отбелязват, че овлажняващите кремове или емолиенти са стандартно лечение, което се използва заедно с други терапии.

Прилагането на обилен мехлем или гъст крем три пъти на ден може да помогне за овладяване на симптомите и да запази комфорта на кожата.

Хората трябва да търсят продукти, които не съдържат аромати и оцветители с етикет „за чувствителна кожа“.

Крем, който съдържа алое вера, може да помогне.

Овлажнителите, които са подходящи за хора с псориазис, се предлагат за закупуване онлайн.

Лекарите могат също да препоръчат локални лечения и кремове, съдържащи катран от въглен, салицилова киселина и други лекарствени съставки.

10. Мокри превръзки и топли бани със соли или овес
Баните и душовете могат да бъдат релаксиращи, но тези, които са твърде дълги или твърде горещи, могат да съблекат кожата на нейните масла и това може да влоши псориазиса.

Някои хора откриват, че топлата вана, съдържаща колоидни овесени ядки или соли на Epsom, е успокояваща и облекчава симптомите.

Според изследвания, овесена вана или мокра превръзка може да намали сърбежа, а топлата вана, съдържаща подходящо масло за баня, може да помогне за овлажняване на кожата.

Функцията на бариерата на кожата на участниците се подобри, хидратацията на кожата им беше по-добра и те намалиха грапавостта и възпалението в сравнение с контролната група, която вместо това използваше чешмяна вода.

След къпане, прилагането на подходящ овлажнител, докато кожата е все още влажна, може да помогне за предотвратяване на загубата на влага.