Южна Корея е на прага на трета вълна на заразата с коронавируса

В Южна Корея бе регистриран втори най-висок брой новозаразени от коронавируса за 24 часа – 1132-ма души, съобщиха здравните власти в страната, цитирани от Ройтерс. Това не е далече от рекорда, регистриран предния ден с 1241 заразени, пояснява БНР.

Силно нарастват случаите на инфекцията в домове за стари хора, църкви, както и в един затвор. „Вирусът се разпространява когато и където иска“, каза новоназначеният здравен министър Куон Док-чол на междуведомствено заседание в столицата, като добави, че има случаи на заразяване на малки събирания на приятели и познати. „Намираме се на прага на трета вълна на инфекцията. Дали ще я предотвратим, зависи от това как ще прекараме периода на новогодишните празници“, посочи той.

Властите призоваха да бъдат отменени всички частни събирания, а публичните и религиозните събития да се провеждат онлайн. Правителството ще разглежда утре поредното затягане на мерките срещу разпространението на коронавируса, най-вече в района на столицата Сеул. Това би означавало затваряне на още 1,2 млн. магазини и търговски заведения, а присъствено на работните си места да се явяват само онези служители с ключово значение за функционирането на дейността на съответните учреждения и фирми.

Правителството вече затвори нощните клубове, популярните тук караоке барове и други увеселителни заведения, ски-курортите и други туристически обекти. Ресторантите трябва да затварят в 21 ч. за клиенти, а в района на Сеул са забранени събирания на повече от 4 души.
Южна Корея до голяма степен успя да пресече ранните малки взривове на инфекцията с широко тестиране и щателно проследяване на контактите на заразените. Сега обаче правителството е под остра критика, че е изпуснало контрола над вируса заради самоувереност и недостатъчна подготовка за третата вълна на инфекцията.
Най-големият клъстър на заразата в момента е пренаселен
затвор в източната част на Сеул, където са инфектирани 520 души – затворници, служители от персонала и техните семейства.

Общият брой на заразените с вируса в Южна Корея наближава 56 000 души, а починалите до момента са 793-ма.

Източник: http://epicenter.bg/

Facebook Коментари

Оставете коментар