Цветовете на здравето

Цветовете на здравето

май 25, 2020 0 By 10bg.eu

Бета-каротинът и ликопенът принадлежат към една и съща група естествени вещества. Те се наричат ​​каротеноиди и всички те са естествени оцветители (оранжево, жълто и червено). Те придават цвят на домати, тиква, пъпеш, цитрусови плодове и, разбира се, моркови. От последното им идва името: „карота“ на латински означава „морков“. В него те бяха открити за първи път.

Почти 800 каротеноиди бяха открити в природата, но по-голямата част от тях са представени само от шест вещества. Те са добре проучени и доказано, че ни предпазват от множество болести. Сред тях са заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, очни заболявания (нарушено зрение и слепота), много видове злокачествени тумори, хипертония, затлъстяване, захарен диабет тип 2, метаболитен синдром, отслабен имунитет, свързани с възрастта мозъчни заболявания (загуба на паметта, нарушено мислене), отслабване слух, мудно възпаление в цялото тяло. Всъщност това са основните заболявания на съвременното общество.
Благоприятният ефект на каротеноидите се дължи преди всичко на мощния им антиоксидантен ефект. Те намаляват оксидативния стрес, като неутрализират свободните радикали. Тези агресивни молекули увреждат клетъчните мембрани и органели. Поради това съдовете стават твърди и нееластични, а кожата се набръчква (оксидативният стрес ускорява стареенето на организма и спомага за развитието на много заболявания).

Все още свободните радикали причиняват мутации в ДНК. Нашите гени са съставени от това вещество и наследствената ни информация се записва в дълги вериги от ДНК. Появата на мутации води до развитие на рак.

Но антиоксидантният ефект е само един от механизмите на действие на каротеноидите. Някои от тях се превръщат във витамин А и по този начин осигуряват много полза за нашето тяло. Някои каротеноиди са структурни елементи на редица органи и клетки. Те също могат да играят голяма роля в метаболизма. Нека ги разгледаме по-отблизо.
Бета каротин – провитамин

Най-известният каротеноид е бета-каротинът. Често се нарича предшественик на витамин А (ретинол). Това е така, защото в нашето тяло той може да се превърне в този витамин.

Смята се, че от 12 молекули бета-каротин само една отива за производството на витамин А. Останалите 11 молекули работят в наша полза сами. По-специално беше показано, че любителите на храни, богати на това вещество, са по-малко вероятно да имат рак на белите дробове (вж. „Това е важно“). Предозирането на бета-каротин е практически безопасно, основната му проява е пожълтяване на кожата, което прилича повече на тен, отколкото на жълтеница. Но два други по-малко известни каротеноиди, алфа-каротин и гама-криптоксантин, също притежават същия ефект на провитамините. Те също се превръщат във витамин А.

Този втори известен каротеноид придава известния цвят на доматите. Той има много мъжка репутация. Членовете на по-силния пол, които ядат домати и продукти, които ги съдържат най-малко 10 пъти седмично, са по-малко склонни да страдат от рак на простатата с 45%. Тези, които ядат по-малко, но също така редовно, този тумор се развива по-рядко с 11-19% от тези, които не ги харесват.

Без съмнение, ликопенът предпазва и от други злокачествени тумори. Има доказателства, че този червен пигмент инхибира развитието на рак на устната кухина, фаринкса, ларинкса и белите дробове. Между другото бе установено, че бета-криптоксантинът има подобни ефекти в много отношения.

Важно е не само пресни домати да са полезни, но и всичко, което се прави от тях. Ликопенът е доста устойчив на температурни въздействия. Освен това след това доматите дават още по-добър ликопен и той се усвоява по-добре от тялото ни. Следователно този пигмент е богат на консервирани домати (особено в техния собствен сок), доматен сок и макаронени изделия, както и кетчуп и други сосове с домати.

Други основни каротеноиди са лутеин и зеаксантин. Те са изключително важни за зрението и профилактиката на възрастовата макулна дегенерация (AMD). Това заболяване е основната причина за слепота в напреднала възраст. Проучванията показват, че жълто-зелените зеленчуци и плодове, съдържащи лутеин и зеаксантин, могат да предотвратят развитието на AMD и да потиснат неговото развитие, ако болестта вече е започнала.

Факт е, че тези каротеноиди придават цвят на така нареченото жълто петно ​​(макула). Това е най-малкото образувание върху ретината, при което всички лъчи, преминаващи през зеницата, се сближават. При AMD е засегната именно тази макула. Дебел слой лутеин и зеаксантин филтрира слънчевата светлина, падаща върху жълтото петно, отрязвайки излишъка от сини лъчи. Те имат най-агресивен ефект. Освен това, като мощни антиоксиданти, тези пигменти неутрализират свободните радикали, образувани в макулата в резултат на фотохимични реакции под въздействието на слънчевата светлина.

За да защитите макулата, трябва да консумирате достатъчно количество лутеин и зеаксантин в храната. Смята се, че трябва да ядем 4-6 mg от тези пигменти на ден. Но нашата нормална диета съдържа по-малко от тях – само 1-3 мг.