Франция и Португалия обявиха плановете си за ваксинация, Италия забрани пътуванията

Италия забранява регионалните пътувания за празниците в опит да овладее разпространението на COVID-19. Франция и Португалия са поредните европейски държави, които обявиха своите планове за ваксинация на населението, съобщава БНТ.

Пътуването между отделните италиански региони ще бъде забранено от 21 декември до 6 януари, обяви министър-председателят Джузепе Конте. Така много италианци няма да могат да отидат по родните си места или във ваканционните си имоти за коледните празници. От 22.00 до 5.00 ч. сутринта се въвежда вечерен час. Това означава, че няма да е възможно присъствие на празничната литургия в полунощ. За Нова година вечерният час ще бъде удължен до 19.00 ч.

Ресторантите ще работят само в някои области, но само до 18.00 ч. В останалата част на страната ще са позволени доставки. Ски пистите остават затворени до 7 януари.

Строгите мерки срещу COVID-19 бяха обявени на фона на най-високия брой смъртни случаи за ден от началото на пандемията – за 24 часа са починали 993-ма души.

„Трябва да изчакаме планът за ваксиниране да заработи. Трябва да изчакаме прилагането на антитела към лечението. Това ще се случи следващата година. Едно е ясно – тази Коледа ще бъде различна, но не по-малко истинска“, каза министър-председателят Джузепе Конте.

Във Франция ще бъдат ваксинирани приоритетно един милион души, основно възрастни хора и работещи в рискови сфери. Ваксините срещу COVID-19 ще бъдат безплатни за всички. Очаква се ваксинирането да започне в края на декември или в началото на януари.

„От 15 декември започва смекчаване на ограниченията, ако тенденцията се запази, но оставаме бдителни. От тази дата ще се въведе вечерен час от 21.00 до 6:00 ч. сутринта, с изключение на Коледа и Нова година“, каза френският премиер Жан Кастекс.

Националният план за ваксиниране на Португалия предвижда първият етап да обхване 10% от 10,3-милионното население. Ваксинацията ще е доброволна и безплатна. С приоритет са хората над 50 години, тези с хронични заболявания, здравни и социални работници, военни и служители на силите за сигурност.

А в Испания, където учениците се върнаха в клас, часовете протичат на отворен прозорец, защото проветряването е основният начин да се предотврати разпространението на вируса в затворени пространства. Затова класните стаи се проветряват преди учебните часове, а после по 15 минути на всеки час. Но когато температурите паднат, децата получават безплатно одеяла.

Разпоредбите са освен добро проветряване, да се следи и дали учениците мият ръцете си редовно, носят маски и спазват дистанция.

Източник: http://epicenter.bg/

Facebook Коментари

Оставете коментар