Топло време до края на декември

Тези, които очакваха сняг в събота и неделя ще бъдат разочаровани, а всички, които харесват по-топлото време ще се радват

Синоптичните модели още един път, за последните седем дни, се преобърнаха с главата надолу и вместо сняг, днес прогнозират дъжд в събота, неделя и отчасти в понеделник, съобщи Дарик Радио.

Възможно е в събота през нощта и в неделя сутринта на места по високите западни полета и Северозападна България дъждът да се обърне временно в сняг, но заради пътя на циклона, страната ни остава в топлия му сектор и валежите ще са главно от дъжд.

За всички пътуващи в събота и неделя това е по-добрата новина, защото ако валежите бяха от сняг щеше да има затруднения в транспорта.

Синоптичната комисия съобщава любопитен факт – този декември се очертава да е най-топлия декември в последните 20, дори 25 години

Средната денонощна температура в София /станцията на летището/ е 2,83 градуса./ към 24 декември. И заради очакваното по-топло време до края на месеца, тази тенденция ще се запази.

В неделя ще е малко по-студено на запад и северозапад, но с дневни температури над нулата, затова и валежите ще са предимно от дъжд. В по-високите планински части ще вали сняг, там снежната покривка ще се увеличи.

Веднага след преминаването на циклона температурите отново ще се повишат и в дните до 31 декември ще е по-топло с 5, до 10 градуса над климатичната норма. /1979 – 2000 г/

В новогодишната нощ ще е сравнително топло, с температури над нулата, облачно, не се очакват валежи. В първите дни на януари ще е динамично, очаква се около втори януари да има валежи от дъжд, дъжд и сняг, а около четвърти януари валежи от сняг. После отново температурите вероятно ще се повишат.

По-топлото време е хубаво, защото ще ни спести от сметките за отопление, вероятно, а и динамиката в атмосферата ще допринесе за по-чистия въздух в София и другите големи градове в страната.

Не само у нас ще е топло в Новогодишната нощ. Очертава се и Москва да е в плен на топла вълна и там температурата в навечерието на Нова година до е около нулата, което си е топло.

Продължава увеличението на нивото на язовир Камчия макар и с малко, все още има повече приток на вода, отколкото разход, вероятно тази тенденция ще се запази, заради очакваните валежи в събота, неделя и понеделник, след това около втори и четвърти януари.

Цените на петрола са около 50 долара за барел, а какво ще стане през новата година с цената на горивата, това е въпрос за милион долара.

Бъдете здрави и щастливи, весело посрещане на Коледата! Нека бъдем по-големи оптимисти, както за времето, така и за всичко, което ни очаква в бъдеще.

Източник: https://www.dunavmost.com/

Facebook Коментари

Оставете коментар