Тодор Чобанов: По-добре е детските градини в София да се отворят след Нова година

Детските градини в София най-вероятно ще останат затворени до Нова година, се разбра от интервю на заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов пред Би Ти Ви.

Оценката в момента е, че нямаме основание да сме достатъчно спокойни при отваряне на детските градини в Столична община, каза Чобанов.

„Продължаваме да следим ситуацията и да правим анализ на данните. Все още в София има значим брой нови случаи. Системата на детските градини е много организирана система. Готовност има във всеки един момент, но да има готовност е едно, а дали ще се вземе такова решение е нещо различно. Столичният щаб събира данни непрекъснато както преди затварянето, така и след него. Когато се даде такава възможност, ще се съберем, ще обсъдим въпроса и ще вземем отговорно решение“, допълни той.

„Коледа и Нова година са семейни празници, децата традиционно са при родителите си, а едно отваряне в рамките на седмица би създало много повече проблеми, отколкото би решило“, каза заместник-кметът и уточни след Нова година е по-добрият вариант за отваряне на системата: „Моето лично мнение е, че няма смисъл да отваряме за кратко и да затваряме после пак. Евентуално след Нова година при много по-добра пандемична обстановка ще се пристъпи към отваряне.“

Припомняме, че на брифинга в Министерски съвет в четвъртък, 10 декември, здравният министър проф. Костадин Ангелов също заяви, че данните за разпространението на Ковид-19 не водят в посока за отваряне на детските градини.

Източник: http://epicenter.bg/

Facebook Коментари

Оставете коментар