САЩ наложиха санкции на Турция заради руските зенитно-ракетни системи С-400

САЩ наложиха санкции на турското Управление на военнопромишления комплекс, ръководителят му и трима служители в отговор на решението на Анкара да купи и пусне в експлоатация руски зенитно-ракетни системи С-400, съобщи американското министерство на финансите в понеделник, предават Reuters и Агенция „Фокус“.

В изявление на Държавния департамент пък се казва, че във Вашингтон все още се надяват да се намери решение на въпроса, който е довел до налагането на санкциите.

„Това решение не ни остави друга възможност“, заяви представителят на дипломатическото ведомство Кристофър Форд. „Надяваме се, че турското правителство сега ще прояви желание да се свърже с нас и да намерим разрешение на проблема“.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че службата съзнателно е участвала в значителна сделка с „Рособоронекспорт“ основната организация за износ на оръжие в Русия, като е набавил ракетната система С-400.

„Санкциите включват забрана за всички американски лицензи за износ и разрешения за SSB и замразяване на активи и визови ограничения за д-р Исмаил Демир, президент на SSB, и други служители на SSB“, уточни той.

Министерството на външните работи на Турция осъди рязко обявяването на решението на САЩ.

В изявлението се казва, че решението ще повлияе негативно на отношенията между САЩ и Турция и че Анкара ще предприеме съответстващи ответни мерки.

Санкциите, които са част от Закона за противодействие на американските противници чрез санкции (CAATSA), са срещу Турското управление на отбранителните индустрии, неговия ръководител Исмаил Демир и трима други служители.

И Москва осъди рязко решението на Вашингтон. Това е проява на пренебрежение към международното право, заяви в понеделник руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

„Това, разбира се, е поредната проява на арогантно отношение към международното право, проява на нелегитимни, едностранни принудителни мерки, които САЩ използват в продължение на много години – вече десетилетия – наляво и надясно. И, разбира се, не мисля, че това добавя към доверието в Съединените щати на международната арена като отговорен участник в международното разделение на труда, включително в областта на военно-техническото сътрудничество“, каза министърът.

Източник: http://epicenter.bg/

Facebook Коментари

Оставете коментар