Руската ваксина „Спутник V“ създава имунитет за повече от две години

Руската ваксина срещу новия коронавирус „Спутник V“ осигурява имунитет срещу инфекцията за повече от две години, съобщи ТАСС, като цитира директора на руския Национален изследователски център по епидемиология и микробиология „Гамалея“ Александър Гинцбург.

„Ваксината „Спутник V“ ще дава имунитет за две и повече години, ще ни защитава. За колко време ще ни защитават ваксините, създадени на основата на РНК-вектор, не е известно на никого“, казва той в интервю за филма „Опасен вирус. Първа година“ на руския тв канал „Русия-1“.

Гинцбург каза, че все още има антитела срещу новия коронавирус, осем месеца, след като се е ваксинирал със „Спутник V“.

Ваксината „Епиваккорона“ може да осигури имунитет срещу Ковид-19 минимум за половин година, заяви междувременно генералният директор на руския Държавен научен център по вирусология и биотехнологии „Вектор“ Ринат Максютов в интервю за същия документален филм. Прогнозата е въз основа на данни от изпитанията на ваксината, разработена от „Вектор“, върху животни, допълва БТА.

Той каза също, че при повечето преболедували Ковид-19 имунитетът спада след шест до десет месеца.

„Никой не е защитен от повторно заразяване, дори и преболедувалите, които имат високи титри на специфични антитела при контакт със заразени с висока вирусна тежест. Никой не може да изключи попадане на вирусни частици в организма на преболедувалите.

При много преболедували може да се създаде пожизнен имунитет, при повечето прекарали болестта имунитетът се понижава след шест до максимум десет месеца ще е нужна допълнителна стимулация на имунитета“, смята той.

Източник Новини.бг

Източник: http://epicenter.bg/

Facebook Коментари

Оставете коментар