Първан Симеонов: Изборите ще донесат нова завръзка, а не развръзка на политическата ситуация

Властите по света не се оказаха подготвени за проблемите, които донесе 2020. Това каза Първан Симеонов, директор на „Галъп интернешънъл“, в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“. По думите му през изтеклата година е станало ясно, че нещата, които се случват не са нови за света, но сегашното поколение няма имунитет към трудни времена. „Нямахме и лидерска креативност“, каза още Симеонов. Според политолога през 2020 не сме видели глобални решения, а поредица от национални и това ще бъде основното предизвикателство и в бъдеще.

„Голямата въпросителна пред всички нас е дали съществуват ефективни наднационални и дори глобални механизми за решаване на проблемите, защото се видя, че светът се глобализира като търговия, като ценности, като култури. Но, когато светът се глобализира и проблемите се глобализират, а глобални решения ние не видяхме, видяхме национални. Това ще бъде голямата въпросителна, която надявам се, ще тръгнем да решаваме скоро“, посочи той.

Първан Симеонов допълни, че българското общество е объркано, а най-много го обърква липсата на ясна перспектива.

Протестът в България удари през пръстите политическата прослойка, каза още Симеонов. По думите му протестът е направил невъзможен подобен управленски стил за следващите няколко години. „Протестът е силен като аларма, от него не бива да се очаква непременно да даде пътна карта“, каза Първан Симеонов.

„В момента патосът на времето е „ГЕРБ и НЕ ГЕРБ“. Възможни са общи фронтове срещу ГЕРБ, разбира се, те щяха да са по-възможни, ако изборите бяха предсрочни. Тогава засилката щеше да е по-голяма. Сега проличаха различните лагери в протестните страни, но все пак смятам, че те имат възможност за продължаваща синхронизация и след изборите, но това няма да е лесно. В този ред на мисли е възможно нещата да се наредят като през 2013 година – да се създаде една компромисна формула, която бързо да загуби доверието на хората и те отново да си поискат ГЕРБ. Възможно е ГЕРБ отново да поиска да управлява, аз съм убеден, че на Борисов не му се остава в историята с коронавирус и с протести“, каза още той.

Първан Симеонов каза още, че предстоящите парламентарни избори ще донесат нова завръзка, а не развръзка на политическата ситуация.

Източник: http://epicenter.bg/

Facebook Коментари

Оставете коментар