Психиатрични болници отричат да са малтретирани пациенти

Не използване верига за връзване на пациенти, казва директорът на психиатричната болница в Царев брод д-р Нели Николова

Какво се случва зад стените на психиатричните болници в Бяла и Царев брод – провериха репортерите на БНТ след шокиращите разкрития в доклада на Съвета на Европа за физическо малтретиране на пациенти. От двете психиатрични заведения отричат настанените там за лечение хора да са тормозени.

За директора на психиатричната болница в Царев брод д-р Нели Николова констатациите в доклада са тежки и шокиращи, а намерените вериги в стаите на санитарките не се използват от години.

Използването на тези средства за имобилизация няма пряк контакт между това средство и тялото на пациента. Така че, с вериги пациенти въобще не са били връзвани в тази болница„, заяви д-р Нели Николова, директор на ДПБ – с. Царев брод.

Обяснява, че за буйстващите пациенти се използват колани.

Механизмът на отключване е ето с това ключе. По този начин се отключват и се махат. По този начин се заключва и стана изключително здраво, няма как да бъде отключено. Това е, както виждате, за ръка. Тази част се закрепва за леглото и е обезопасен, и е щадящ„, каза Марияна Матева, главна сестра на ДПБ – с. Царев брод.

В болницата в Бяла обаче признават, че при тяхна вътрешна проверка е имало случай на забравени пациенти, вързани с колани. Веднага са последвали дисциплинарни наказания за отговорния медицински персонал.

Просрочването при единия пациент е с два часа, при другия с три часа и половина. По принцип, пациентите, които се взема решение да бъдат „фиксирани“, са с тежка психомоторна възбуда и склонност към агресия или автоагресия. Щом комитетът е отчел, че закопчаването на коланите с катинари не е хуманно, ние ще търсим друго решение„, каза д-р Олег Церовски – директор на Държавна психиатрична болница – гр. Бяла.

В момента в психиатричната болница са настанени 192-ма пациенти, някои от тях след извършени убийства. Лекуват ги само пет психиатъра, а назначеният медицинският персонал е от 96 души.

Пак персоналът е недостатъчен. Заплатите специално в стационарната психиатрична помощ са възможно най-ниските в здравеопазването, санитарите са 819 лева, основна заплата на сестрите са 1290 лв.“, каза д-р Олег Церовски.

Сред пациентите има 11, заразени с коронавирус и са изолирани. Болницата се намира в покрайнините на Бяла. Сградата е построена преди 120 години като казарма, по-късно е преоборудвана в психиатричен център. Очаква се да ѝ бъде направен ремонт за 250 хиляди лева.

Източник: https://www.dunavmost.com/

Facebook Коментари

Оставете коментар