От Москва към София: Незавидна мисия е да бъдеш рупор на други държави

Изгонването на пореден руски дипломат от България по обвинение в шпионаж предизвика гневни коментари в Руската федерация. Още вчера от руското посолство в София определиха като неоснователно решението на българското министерство на външните работи да обяви за персона нон грата военния аташе у нас Василий Сазанович. От Русия пък веднага декларираха готовност за предприемане на реципрочни мерки

„Да бъдеш рупор на амбициите и интересите на други държави е незавидна мисия за всяка страна, ако не е готова да се откаже от суверенитета си в полза на криворазбрани съюзнически отношения“, написа във „Фейсбук“ председателят на комитета по международни отношения на Съвета на федерацията (горната камара на парламента) Константин Косачов. Той добави, че страната ни е „назначена от покровителите си в НАТО за рупор на тезата за руската заплаха“.

Председателят на комитета по международни отношения на държавната Дума Леонид Слуцкий пък коментира: „Шпиономанията, съпроводена от планомерно гонене на руски дипломати, е част от цялостна кампания за дискредитиране на нашата страна.“

Колегата му Антон Морозов обеща ответни мерки и допусна, че противниците на Русия на Запад подтикват България към враждебни действия. „Подобни неща предизвикват недоумение, защото в нашата координатна система България се смята за приятелска страна“, посочи той.

Според българската прокуратура изгоненият Василий Сазанович е събирал данни за американски военни у нас. Държавното обвинение обясни, че по сигнал на ДАНС в Специализирана прокуратура е образувано досъдебно производство за това, че чуждестранен гражданин е събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел предоставянето ѝ на чужда държава. Според разследващите е осъществявана разузнавателна дейност, при която е била събирана военна информация, в т. ч. за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ.

„Не е приятно да ти обявят дипломат за персона нон грата, но неприятно е и да се нарушават законите в България от дипломати.“

Това каза пък българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева днес пред радио „Дарик“. Според нея отношенията между България и Руската федерация не са лоши. „Не съм съгласна с тази оценка, но със сигурност извършването на незаконна дейност от страна на дипломатическия състав не подобрява отношенията“, заяви още Захариева.

Тя поясни, че става въпрос за военен аташе. „Не е работа да предлага възнаграждение да събира защитена от закона информация. Това е престъпление по българския закон“, каза още Захариева. Тя посочи, че разследването няма как да продължи, тъй като лицето се ползва с дипломатически статут.

Източник Сега

Източник: http://epicenter.bg/

Facebook Коментари

Оставете коментар