Новият щам на коронавируса е открит в шест държави извън територията на Британските острови

Мутиралият щам на COVID-19 се разраства в Обединеното кралство и е отговорен за 94,8% ръст на инфекциите в цялата страна. Сега той е открит в други шест държави и учените вече предупреждават, че новият вариант вероятно ще се превърне в доминиращ глобален щам, пише британското издание The Daily Express, цитирано от Агенция „Фокус“.

Професорът по епидемиологична медицина от Университета в Ливърпул Калъм Семпъл предупреди, че новият щам ще „се конкурира с всички останали щамове“ поради еволюционното му предимство, че може да се разпространява по-бързо и лесно.

Новооткритият щам се нарича VUI-202012/01 и сега присъства във всички части на Великобритания, с изключение на Северна Ирландия. Но първият министър Арлин Фостър изпрати категорично предупреждение, че е „вероятно“ вирусът вече да е пристигнал на прага на Северна Ирландия.

На въпрос дали мутиралият щам ще бъде този, който ще доминира по света, г-н Семпъл обясни: „Подозирам, че ще го направи или щамове като него. Тъй като вирусът има еволюционното предимство да се предава по-бързо, той ще победи конкуренцията на всички останали щамове и ще направи това по естествен път. Тъй като имунитетът навлиза в общността по-широко, тогава ще започнете да виждате по-голям натиск върху вируса и е по-вероятно да видите и нови щамове“.

Още шест държави съобщиха, че са засекли новия щам:

– Дания;

– Гибралтар (който всъщност е отвъдморска територия на Обединеното кралство);

– Нидерландия;

– Австралия;

– Италия;

– Белгия.

Официалният говорител на британския премиер разкри в понеделник, че британската отвъдморска територия Гибралтар е установила един случай на щама досега.

По-рано в понеделник министърът на здравеопазването на Италия съобщи, че в страната е открит един случай на новата мутация при човек, долетял от Великобритания в Рим.

Най-много такива случаи е регистрирала Дания – девет, докато в Белгия засега има открити четири пациенти с новия щам.

Австралийските власти потвърдиха, че в страната има два случая и само един потвърден случай Нидерландия.

Франция и Южна Африка също вярват, че имат случаи на новия щам, но тепърва ще бъдат потвърдени, преди страните да могат да бъдат добавени към списъка.

Френският министър на здравеопазването Оливие Веран заяви, че е „напълно възможно“ новият вариант да циркулира във Франция, въпреки че тестовете още не са го разкрили.

Южноафрикански служители казват, че са открили щам, който е много подобен на този, открит във Великобритания.

Здравните служители предупредиха, че новият вирусен щам се разпространява предимно в югоизточна Англия и Лондон, където се смята, че представлява 60% от всички нови положителни случаи, което би обяснило строгите мерки от ниво 4, въведени в района в петък.

Източник: http://epicenter.bg/

Facebook Коментари

Оставете коментар