Какво представлява методът  готвене „су вид“ , и защо е толкова предпочитан

Какво представлява методът готвене „су вид“ , и защо е толкова предпочитан

януари 24, 2020 0 By 10bg.eu
[pl_row] [pl_col col=12] [pl_text]

Вероятно вече сте чували за „су вид“ готвенето, но ако не сте, сега е времето да разберете какво е това и дали си струва да му обърнем внимание.

Името на този вид готвене произлиза от френски и се превежда като „вакуум“. Първоначално методът се е използвал предимно в промишленото производство на консервирани продукти, чак по-късно, през втората половина на 20 век, Жорж Пралу, главният готвач на ресторанта в Троигрос решава да приготви патешки черен дроб във вакуум. Оказва се, че дробът не само запазил напълно своята текстура, но и в същото време бил с невероятно нежен вкус. След това „су вид“ готвенето вече бързо добива популярност сред най-модните ресторанти и успешно се намества в менюто им.

За съжаление, оборудването за такъв вид готвене в началото е толкова скъпо, че не е можело да се използва масово в обикновените домакинства. Но сега всичко е различно.

Ето и какви са стъпките на готвене по метода „су вид“

Продуктът, който искаме да сготвим, например парче месо или риба се поставя в специална торба, като със специално предназначен за целта вакуумен уплътнител, въздухът се отстранява от плика и той се запечатва.

Следва поставянето му в контейнер с вода, оборудван с термостат, който има за цел да поддържа точната температура на водата. Готвенето продължава дълго – може да трае няколко часа или дори дни. Температурата в контейнера варира от 25 до 90 градуса.

Плюсове на готвенето по метода „су вид“

Първият е свързан с това, че готвенето при ниска температура не унищожава витамините и минералите, които се запазват непокътнати и така храната е много по-качествена.

Следва предимството на вкусовите характеристики – представете си най-естественият вкус, тъй като продуктите се готвят в собствения си сос. А дългото готвене при ниска температура превръща обикновено парче месо или риба в истински кулинарен шедьовър без допълнителни усилия.

Ястията, приготвени по метода „су вид“ са много нежни и диетични. Именно това е и най-ценният принос, който има тази техника за приготвяне на храната, по отношение на здравословния начин на живот.

След като вземете всичко това предвид, вече сами бихте могли да решите дали искате да се възползвате от този метод у дома и да зарадвате семейството си с вкусна, питателна и витаминозна храна.

[/pl_text] [/pl_col] [/pl_row]