Лондон отменя митата за стоки от САЩ, въведени заради самолетостроителните субсидии

Великобритания ще отмени от 1-ви януари ответните мита, наложени на американски стоки като част от спора между ЕС и САЩ за субсидиране на самолетостроенето, съобщиха от британското министерство на търговията, описвайки този ход като опит за деескалация на вредния международен търговски конфликт, съобщава Ройтерс.

Решението бележи началото на разминаването на Великобритания с търговската политика на Европейския съюз след влизането в сила на окончателния Брекзит от началото на следващата година, когато Обединеното кралство вече няма да се съобразява с правилата и разпоредбите на блока. Това решение също така сигнализира за амбиция за изграждане на по-тесни връзки със САЩ.

Многомилиардната тарифна битка между САЩ и Европейския съюз е свързана с дългогодишен спор относно държавните субсидии за производителите на самолети „Еърбъс“ (Airbus) и „Боинг“ (Boeing), напомня Ройтерс.

„В крайна сметка искаме да деескалираме конфликта и да стигнем до споразумение за преговори, за да можем да задълбочим търговските си отношения със САЩ и да постави чертата под всичко това“, се посочва в изявление на британският министър на търговията Лиз Тръс.

На този етап няма коментари на британското решение от страна на САЩ или на Европейския съюз.

Въпреки че Великобритания официално напусна ЕС през януари тази година, съгласно условията на 11-месечния преходен режим на излизане, тя се присъедини към ЕС през ноември при налагането на наказателни мита върху американски стоки на стойност 4 млрд. долара. Това стана факт, след като Световната търговска организация (СТО) позволи въвеждането на такива мита във връзка с държавната американска помощ за самолетостроителния гигант „Боинг“.

През 2019 г. пък СТО разреши САЩ да наложат мита върху вноса на стоки от ЕС за 7,5 млрд. долара във връзка със субсидирането на държавно ниво на европейския самолетостроител „Еърбъс“.

Великобритания обаче заяви, че ще отмени митата, за да се опита да убеди Съединените щати да постигнат споразумение. Британските управляващи обаче предупредиха, че могат да ги наложат отново, „ако не бъде постигнат задоволителен напредък към постигане на съгласие“.

От своя страна ЕС е песимистичен по отношение на шансовете за внезапна промяна в политиката от страна на Съединените щати, дори след края на президентството на Доналд Тръмп и на провежданата от него политика „Америка на първо място“.

Източник: http://epicenter.bg/

Facebook Коментари

Оставете коментар