Кога се налага повторна карантина?

Първоначално пълното излекуване от COVID-19 се доказваше с PCR тест, а сега се приема, че след десетия ден човек вече не е заразен.

Въпреки това, ако някой реши да си направи контролен PCR и тестът излезе положителен, независимо дали се чувства здрав, подлежи на нова карантина. Кога и как можем да сме сигурни, че сме удържали победа над вируса и административните подробности – провери Виктория Бояджиева.

В не един и два случая, след като отминат симптомите, заболели от коронавирус продължават да дават положителни проби при РCR тестване. Това се случи и със звездата на „Ювентус” Кристиано Роналдо. Според португалската телевизия TV1 той е дал над 18 положителни теста, като част от тях си е направил след 14 дни карантина.

Обикновено по-тежко болните пациенти дават по-продължително време положителни проби, казва  доц. Любомира Николаева-Гломб – завеждащ отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести, предава NOVA.

Според нея най-често човек дава положителни проби ден – два преди началото на симпоматиката и до 7 дни след появата на първите симптоми. Практиката обаче показва, че при някои пациенти частици от вируса се задържат и повече от месец в тялото.

Някои хора доста продължават дълго време – 2-3, а и повече седмици да дават продължителни резултати на PCR без да са де факто инфекциозни. Тоест не са опасни за обществото”, посочва тя.

Източник: https://www.dunavmost.com/

Facebook Коментари

Оставете коментар