Илияна Йотова: Пандемията от COVID-19 за пореден път ни показва, че науката спасява света

Пандемията от COVID-19 за пореден път ни показва, че науката спасява света. Инвестицията в нея не търпи колебание. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на събитието 10 години „Жените в науката“ в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Йотова посочи, че икономията в средства за наука са икономия от човешкото здраве.

„В надпреварата в това да преосмислим собствения си живот, в надпреварата да търсим нови приоритети за развитие, да говорим за публични средства и проекти, някак си отново за наука най-малко говорим. Политическата риторика изобилства с екология, модерно е да говорим за Зелената сделка на бъдещето, обръщаме поглед към възможностите на Космоса, за да търсим възможности за развитие на човешкия живот и потенциал. Едновременно с това се борим и с бъдещите предизвикателства. Повече от скромни са и националните, и европейски бюджети, които отново сме заделили за наука. Икономиите в тези сфери сурово ни научиха на това, че това са и икономии с човешко здраве“, каза още Илияна Йотова.

Тя подчерта, че е щастлива, че е част от церемонията и избори шестте отличителни черти на жените, които са участвали в предишни години.
„За четвърта поредна година имам тази огромна и великолепна чест да присъствам на това събитие, а и не само да присъствам, аз се чувствам част от него. Днес е различно. Физически не сме заедно, но си мисля, че всички ние сме вече един чудесен екип. Имаме толкова много последователи. Можем, макар и в мислите си, да се пренесем в чудесната сграда на Алма Матер, където неизменно се срещаме с онази невероятна атмосфера на познанието, на наука, на любов към четмото и писмото, която е възпитавала поколения наред. Лесно е, защото атмосферата се създава от хората на науката, от хората на знанието.

Днешният ден и днешната атмосфера са още по-специални, защото ще говорим и ще награждаваме жени в науката. Амбиция, знание, новаторство, постоянство, смелост, вдъхновение. Това са шестте най-отличителни белези на всички тези жени, с които се запознах в предишните церемонии. Сега се разбирам, че те са много повече и Слава Богу, че е така. Аз съм убедена, че и тази година тези, които ще наградим днес, също ще отговарят на всичките тези шест условия, не само защото науката ги е научила на това, а защото го носят дълбоко в душите си – не само като хора на науката, а и като жени“, каза още вицепрезидентът.

Източник: http://epicenter.bg/

Facebook Коментари

Оставете коментар