Зоран Заев: Нямаме алтернатива за членство в ЕС

Премиерът на Република Северна Македония, отговаряйки на въпрос на журналист, още веднъж потвърди, че страната ще продължи реформите и ще продължи по европейския път, пише вестник „Слободен печат“.

„Вярвам, че през първата половина на идната година ще може да се намери решение на ветото от България и ще се проведе първата междуправителствена конференция, с което ще се отвори път за начало на присъединителни преговори с ЕС. Нямаме алтернатива на членството в ЕС. Не ни трябват байпас решения или алтернативни решения за нашето членство в ЕС. Република Северна Македония заслужава членство в ЕС“, заявил Зоран Заев, цитира думите му БТА.

ВМРО-ДПМНЕ никога няма да преговаря за идентичността. Ако България продължи със своите искания, трябва да напуснем този договор на Зоран Заев и ще искаме нов договор, заявил в интервю за МТВ лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, пише „Независен весник“.

Мицкоски посочил, че след една година ще има конгрес на партията и ако след конгреса ситуацията излезе същата, ще се поиска ясна декларация. „Ще изляза и ще поискам ясна декларация, че никога няма да преговаряме за уникалността на македонския език, идентичност, история. А ако съседна България продължи да настоява на същото, за нас договорът с България ще бъде мъртъв. Един такъв договор трябва да предлага бъдеще, а не минало. Този договор с България не предлага бъдеще, заявил Мицкоски, цитиран от „Независен весник“.

Нито един народ не би приел да преговаря за това, за което иска България, заявил председателят на парламента на Републка Северна Македония Талат Джафери пред ТВ21, добавяйки, че спорните точки със София са около идентичността и историята, пише „Слободен печат“.

България и Северна Македония подписаха договор за добросъседство. С този договор и двете страни поеха конкретни задължения. Веднага след това от България бяха поставени нови условия, изтъкна Джафери. Джафери все пак вярва, че решение може да се намери и страната да продължи пътя към ЕС. Решение може да има, ако се превъзмогнат спорните точки в историята. Трябва да гледаме напред и заедно да изпълним и реализираме задачите, които от нас иска ЕС, каза Джафери, цитиран от „Слободен печат“.

Източник: http://epicenter.bg/

Facebook Коментари

Оставете коментар