За какво помага ментата и как да я използваме

За какво помага ментата и как да я използваме

май 24, 2020 0 By 10bg.eu

Ментата е много популярно растение, което намира широко приложение в кулинарията и в народната медицина. Името му не е избрано случайно, а в чест на древната римска богиня Мента, олицетворяваща човешкия разум.

Лечебните свойства на ментата са известни още от древността – тя може да помогне много и да успокои болки в сърдечната област и стомашно-чревния тракт. Ментата е чудесно антисептично средство.

В древен Рим са използвали често отвара от мента за да поръсват стените и подовете в стаите, за да придадат на въздуха аромат и свежест. Древните гърци и римляни вярвали, че миризмата на мента стимулира мозъка. Дори било традиция тези, които са се занимавали с изучаването на най-трудната наука – философията, да носят ментови венци.

Нека видим и най-добрите и изпитани приложения на ментата, от които може да се възползва всеки.

За облекчаване на сърдечни проблеми

Ако се оплаквате от заболявания на сърдечно-съдовата система, настойката от мента е отличен вазодилататор, тъй като води до разширяване на кръвоносните съдове и повишава притока на кръв. Тя понижава болката в сърцето и въздейства успокояващо върху централната нервна система.

Неслучайно ментолът, получен от етеричното ментово масло, също участва в състава на много лекарства – например, валидол и валокордин.

За нервната система

Ментата има чудесен ефект върху нервната система. Екстрактите от мента са част от много болкоуспокояващи и успокоителни медикаменти. За облекчаване на нервното напрежение се препоръчва да се пие ментов чай. Ваните с мента пък значително облекчават мускулното напрежение и подобряват кръвообращението.

При мигрена

Мигрената е неврологично заболяване, което се характеризира с епизодични или редовни пристъпи на пулсиращо главоболие. Ако усетите настъпващ пристъп, разтрийте с алкохолна тинктура от мента зоната на слепоочията.

Ето как да приготвите тинктура от мента:

Нужни са ви сухи листа от мента и алкохол. 20 грама суха мента се изсипва в 100 мл. седемдесет процента спирт, като оставите сместа две седмици на тъмно. След като изтече този срок, тинктурата трябва да се филтрира. Прилагайте при необходимост, но помнете, че лечебният ефект действа само в самото начало на атаката. Ако го приложите, след като тя вече е напреднала, няма да получите облекчение.

Но ако сте пропуснали началото на атаката, можете да опитате да облекчите болката от инфузия.

Трябва ви половин супена лъжица суха мента, която да залеете с чаша топла преварена вода. За десет минути затоплете инфузията на водна баня, като не спирате да разбърквате. След това инфузията се охлажда, филтрира и към нея се добавя още една чаша вода. От така получения разтвор се пие по 100 мл. преди ядене.