Доц. Николаева – Гломб: При новия вариант на COVID няма промяна в тежестта на заболяването

„Постепенно новият вариант на коронавируса измества съществуващите досега. Това се вижда единствено на генетично ниво. В тежестта на заболяването няма промяна”. Това заяви пред Нова телевизия доц. Любомира Николаева – Гломб, която е ръководител на отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести.
„Във Великобритания се наблюдава едно 70-процентно увеличение на заболеваемостта, но не се знае още дали това не се дължи и на повишения ръст на изследване. В момента там има програма за по-голям обхват на изследване”, каза още тя.

По думите й новият вариант на COVID-19 е засечен за първи път в проба от пациент на 20-ти септември, но до средата на ноември около 28 процента от изследваните проби вече са носители на тази мутация, а на 9-ти декември 62 процента от пробите вече са с нея.
„За да говорим за „щам”, един вирус трябва да отговаря на няколко условия. Новият вариант не отговоря на тях, което е хубава новина”, обясни още Любомира Николаева – Гломб.

„За тази информация, която широката общественост знае от вчера, в Националния център по заразни и паразитни болести знаем поне 4-5 дни по-рано. Има документи, които се разпространяват за обсъждане сред специалистите. В момента, в който тази информация стана общодостъпна, ние я публикувахме на сайта на Центъра”, коментира тя.
И допълни: „Имаме апаратура, с която можем да го засечем. Методът се нарича целогеномно секвениране и вече изследванията са в ход”.

Що се отнася до ваксината тя заяви, че независимо дали един епитоп е изменен, то това няма значение. Тя се насочва към различни участъци от вируса и се създава антитела, категорична е лекарката.

„Има и големи инвестиции в разработването на лекарства. Те са в ход, но в много ранен етап. Много е бавно разработването на препарати за вируси. Познаваме много вируси, а на пазара реално има около 20 антивирусни препарати“, поясни доц. Гломб.

„Лично залагам на РНК технологията за ваксините. Това са безкрайно иновативни и модерни ваксини. До момента в САЩ са ваксинирани 500 000 души, 270 000 са ваксинирани във Великобритания и има 6 тежки случая на алергична реакция. Те всички са овладени и хората са живи и здрави“ каза тя.

Източник: http://epicenter.bg/

Facebook Коментари

Оставете коментар