Георги Харизанов: Единствената забранена тема в медиите, които управлявам, е антиваксърството

„Ограничителните мерки са без алтернатива, докато започне ваксинацията и се предотвратят разпространяването на вируса и човешките жертви. Човешкият живот е върховната ценност, нищо друго няма значение, колкото и да е важно“, каза пред БНР Георги Харизанов от Института за дясна политика, член на ГЕРБ и изпълнителен директор на телевизия „Европа“.

Според него антиваксърството е причината за нежеланието на хората да се имунизират срещу коронавируса и посочи, че това е единствената забранена тема в медиите, които управлява:

„То е безкрайно безотговорно към върховната ценност, каквато е човешкият живот. Лесно е да кажем, че недоверието в правителството е причина за недоверието във ваксините, но какво ще кажем за другите правителства по света – там не управлява българското правителство. По-скоро проблемът е в антиваксърството и конспиративните теории и във фалшивите новини, отколкото във властите тук, защото не е нужно някой политик да ни казва да се ваксинираме, казват го експерти и лекари“.

Харизанов определи локдауна като ненужен, ако не се постигне ограничаване на пандемията с масова ваксинация.

Той призова бизнесът – фирмите и компаниите – да се интересуват и да кандидатстват по правителствените програми за финансиране, а и да подават сигнали, когато се почувстват жертва на корупционен натиск:

„Продължава да се шири слухът за консултанти, които искат 50% от средствата. Нека подават сигнали до институциите. Всички сме против корупцията, а в същото време сме склонни да я търпим, в името на някакъв краткотраен интерес“.

Много трудно нещо би могло нещо кардинално да разклати балансите на върха на българската политика, коментира Георги Харизанов във връзка с предстоящите парламентарни избори. Анализаторът уточни, че това е така заради състоянието на опозицията.

Според него изборите не трябва да бъдат отлагани, но заяви, че разбира притесненията на всички, които изтъкват здравни мотиви, за да не се бърза с насрочването им в края на март.

Той беше категоричен, че президентът трябва да вземе решението, защото това е едно от нещата, които държавният глава определя в държавата.

Източник: http://epicenter.bg/

Facebook Коментари

Оставете коментар