Българите харчат най-много за храна в Европа

България е една от страните с най-много разходи за храна в Европа. От класация с 40 страни тя е на 36-то място. Това показва проучване на РИА Новости по отношение на дела на разходите за храна, отдих и вредни навици. От семейния бюджет българите отделят за храна цели 36,2%

За сравнение – гърците са на 22-ро място, като отделят за храна от семейния бюджет 20%, румънците – на 33-то с 32,5%, след тях са сърбите с 34,2%, а Северна Македония се нарежда след България с 37%, пише БГНЕС.

В секция за вредни навици в България за алкохол и цигари се харчат 5,1% – един от най-високите дялове в Европа – заедно с Румъния и Сърбия.

В същото време за култура и развлечения живущите в България отделят само 6,4%.

Жителите на Люксембург пък се оказаха европейските лидери по отношение на най-ниския дял разходи за храна в семейния бюджет. За хранителни продукти харчат най-много жителите на Казахстан.

Според статистиката в страните с благоприятна икономическа ситуация и високо ниво на доходи на населението разходите за храна спрямо другите разходи са ниски и често възлизат на не повече от 15% от общите семейни разходи. Жителите на такива страни харчат останалата част от средствата за развлечения, пътувания, образование, посещение на кафенета и ресторанти, стоки за дома, техника и други стоки и услуги.

Различна ситуация се наблюдава в икономически по-малко проспериращите страни. Нивото на благосъстояние на жителите на такива държави не позволява да харчат значителни суми за стоки и услуги, които са второстепенни в сравнение с продуктите. Жителите тук са принудени да харчат значителна част от средствата си за закупуване на храна – до половината от всички разходи за потребление на домакинствата.

Източник: https://www.dunavmost.com/

Facebook Коментари

Оставете коментар