Борисов праща на депутати от БСП диск с фирми, ремонтирали „Евксиноград“

Премиерът Бойко Борисов прати диск на млади депутати от БСП. Причината стана техен въпрос по реда на парламентарния контрол относно управлението на стопанство „Евксиноград“ и почивна база „Св. Св. Константин и Елена“ – Варна.

Депутатите Стоян Мирчев и Явор Божанков пишат до министър-председателя: „При обикновена справка в интернет става ясно, че през годините са възлагани редица обществени поръчки, свързани с поддържане, стопанисване и ремонтиране и др. на горецитираните обекти – държавна собственост“.

И го питат: „Колко и какви обществени поръчки, касаещи цитираните обекти, са възложени през последните 10 години? Кои фирми са спечелили обществените поръчки? Кои са подизпълнителите по съответните обществени поръчки?“

Мирчев и Божанков молят Бойко Борисов да им предостави съответните договори, включително с подизпълнителите, пише Флагман.бг.

Те питат също: „Колко и какви договори са сключени /извън обществените поръчки/, свързани с управлението, стопанисването и поддържането на двата обекта – държавна собственост?“

Депутатите искат да получат и тези договори.

Любопитен момент е, че председателят на парламента Цвета Караянчева този път не е върнала въпроса на депутатите от БСП, както се случва обикновено. А причината вероятно е, че те искат отговора на премиера да е писмен, т.е. на Борисов не му се налага да ходи в Народното събрание, което той ненавижда.

Когато депутатите желаят устен отговор от министър-председателя, Караянчева обичайно отхвърля това с аргумента, че въпросът не е от компетентността на премиера.

А иначе, в случая Бойко Борисов е отговорил на депутатите, че предоставя информацията на приложен към писмото електронен носител – 1 брой диск.

С постановление на Министерски съвет от 2009 г. обектите, за които Божанков и Мирчев питат, и които дотогава са били управлявани от закритото Министерство на държавната администрация и административната реформа, са предоставени за ползване и управление на Администрацията на Министерския съвет, става ясно още от ответа.

„Със Заповед № РД-14-0300-157(1) от 22 юли 2014 г. на областния управител на Област Варна почивна база „Св. Св. Константин и Елена“ е предоставена на Министерството на правосъдието за нуждите на Прокуратурата на Република България“, пише още Бойко Борисов.

За разлика от въпроса и отговора гражданите нямат достъп до информацията в диска, изпратен от премиера на депутатите.

Източник: http://epicenter.bg/

Facebook Коментари

Оставете коментар